Банки та платіжні системи

Кількість банків в Україні залишилася незмінною і станом на 31 серпня їх діє 75. Як зазначає НБУ, за результатами перевірок у межах додержання вимог FATF і валютного законодавства у минулому місяці заходів впливу не застосовано.

Проте саме у серпні Нацбанк запровадив тимчасову адміністрацію у банку «Аркада» і розпочав процедуру його виведення з ринку задля захисту інтересів вкладників і кредиторів.

Читайте також: НБУ визнав банк Аркада неплатоспроможним

Не змінилася також кількість платіжних систем, що працюють на фінансовому ринку України. Наразі їх 48, серед яких 35 створено резидентами і 13 міжнародних платіжних систем від нерезидентів.

Небанківські фінансові установи

Усього на ринку обліковується 2084 учасників, до складу яких входять:

• 196 ризикових (non-life) та 19 лайфових страховиків;

• 63 страхових брокери;

• 1031 фінансова компанія, що мають ліцензії на кредитування, лізинг, факторинг, надання гарантій, переказ коштів та обмін валют;

• 327 кредитних спілок;

• 144 лізингові компанії;

• 304 ломбарди.

Хто пішов з ринку

Водночас з ринку небанківських фінансових послуг пішли 5 юридичних осіб, дві з яких займалися лізингом. Виключення з відповідних реєстрів учасників ринку сталося з їх власної ініціативи.

Нагадаємо

28 квітня 2020 року набрав чинності Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів».

З 1 липня 2020 Нацбанк почав регулювати не тільки банки, а й страхові компанії, кредитні спілки, ломбарди та інші фінансові установи, крім недержавних пенсійних фондів.

Читайте також: Новий регулятор: «небанки» починають покидати ринок