«Нам необхідно комплексно переглянути підходи до визначення банківської таємниці та розширити можливості не тільки для правоохоронних органів, а й податкових органів в отриманні доступу до рахунків економічних суб'єктів», - написав Данилишин.

Що це дозволить

Перегляд підходів до банківської таємниці дозволить Україні приєднається до групи з понад 100 країн-підписантів угоди про автоматичний обмін фінансової інформації за єдиним стандартом ОЕСР, додав глава Ради НБУ.

Розкриття інформації про фінансові рахунки є всесвітнім трендом, який поступово, але невідворотно, перетворює інститут банківської таємниці в атрибут минулого, додав Богдан Данилишин.

Читайте також: ДПС четвертий місяць поспіль перевиконує план збору податків

Він нагадав, що в січні 2020 року НБУ вніс зміни в нормативно-правові акти, спростивши банкам порядок розкриття банківської таємниці на запит правоохоронних органів.

За оперативними даними Держказначейства, податкові надходження до загального фонду держбюджету за 8 місяців поточного року склали 355,7 млрд грн, що більше минулорічних показників на даний період на 17,3% (на 52,5 млрд).

«Виконання плану податкових надходжень відбувається за рахунок підвищення ефективності боротьби з тіньовими схемами без посилення тиску на сумлінних платників податків», - резюмував Данилишин.

Нагадаємо

Нагадаємо

  • У червні в загальний фонд держбюджету надійшло 112,9 млрд грн, а план виконаний на 105,4%.
  • За травень-червень податкова служба скоротила відставання від річного плану з 11,1 млрд грн до 1,7 млрд грн для цього періоду.
  • 25 серпня Глава ДПС Олексій Любченко повідомив, що за січень-серпень 2020 року до загального фонду держбюджету очікується надходжень на 352,5 млрд грн. Це на 14,6 млрд більше, ніж передбачено розписом Міністерства фінансів.