Чи справді серед світових валют можлива зміна лідера, і як Китай та США будуть протистояти один одному, розповів profinance з посиланням на CNBC. «Мінфін» публікує скорочену версію статті.

Затребуваність юаня

У міру того як Китай та США продовжують боротьбу, напруженість, що переростає у технологічну та фінансову сфери, «спровокувала посилення активності Пекіна з інтернаціоналізації юаня», — вважають у сінгапурському банку DBS.

На даний час ця валюта є шостою за популярністю валютою у міжнародних розрахунках і використовується для обслуговування близько 20% торгівлі Китаю.

У банку заявили, що Асоціація держав Південно-Східної Азії, до якої входять 10 країн Південно-Східної Азії, тепер також є найбільшим торговим партнером Китаю, що створює можливість для збільшення використання юаня в розрахунках у транскордонній торгівлі.

Частка юаня у світових резервах також збільшилася — з 1% у 2016 році до приблизно 2% на даний час, згідно з даними Міжнародного валютного фонду.

Китайська валюта також зміцнюється останніми тижнями. За даними Reuters, континентальний юань піднявся до найвищого рівня майже за 16 місяців у вівторок — 6,8239 за долар. Офшорний юань знаходився на позначці 6,8236, максимумі з липня 2019 року.

Новий торговельний шлях

Зростаючий вплив Китаю через його масштабну ініціативу «один пояс, один шлях» (BRI) є одним з факторів, який може призвести до більш широкого використання юаня. Амбіційний проект BRI спрямований на створення складної мережі залізничних, автомобільних і морських маршрутів з Китаю у Центральну Азію, Африку та Європу. Він також спрямований на стимулювання торгівлі.

Читайте також: Приручити дракона: як заробити на фондовому ринку Китаю

«Завдяки ініціативі Китаю «один пояс, один шлях» його вплив у євразійському регіоні та Африці зростає, оскільки він пов'язує багато країн зі своєю економічною системою, що відкриває шлях для юаня, щоб все більше і більше знаходити своє місце у глобальних торгових контрактах», — вважає старший інвестиційний стратег європейського відділення Vontobel Asset Management Свен Шуберт.

Поповнення резервів

Китай та Росія об'єдналися, щоб зменшити свою залежність від долара США.

Згідно з останнім річним звітом Банку Росії, країна збільшила частку юаня у своїх резервах — з більш ніж 2% у 2018 році до понад 14% у 2019 році. Вона також скоротила свою частку в доларах США приблизно з 30% до 9,7% за той самий період.

За словами Шуберта, цей альянс призвів до того, що частка долара у торговельних розрахунках між Китаєм і Росією вперше у першому кварталі 2020 року впала нижче позначки 50%. За його словами, загалом за останні 5 років частка долара у цих торгових розрахунках впала з 90% до 46%.

Читайте також: Чому китайській економіці не «світить» світове панування

У той же час близько 50% світових торгових контрактів. як і раніше, котируються у доларах США, незважаючи на те, що на країну припадає лише близько 12% світової торгівлі, сказав Шуберт з посиланням на дослідження МВФ цього року.

Все вирішують технології

«У міру загострення напруженості між Китаєм і США посилення ролі юаня як міжнародної валюти також може допомогти Китаю послабити залежність від США», — вважає Шуберт. Проте, він прийшов до висновку, що при всьому своєму прогресі, юань навряд чи буде серйозно конкурувати з доларом як домінуючої валютою на світових фінансових ринках найближчі кілька років.

Економічна значимість — це не єдиний визначальний фактор того лідерства валюти, переконаний Шуберт, адже боротьба за технологічну перевагу також є ключовим фактором.

Читайте також: Рубіні: повідомлення про швидку кончину долара сильно перебільшені

Він стверджує, що технологічна війна між США та Китаєм може змінити правила гри, а цифрова перевага, пов'язана із військовим і геополітичним домінуванням. Вашингтон останнім часом посилив натиск на китайські технологічні компанії — від санкцій відносно виробника телефонів Huawei до виконавчих розпоряджень проти додатку для обміну короткими відео TikTok та додатку для обміну повідомленнями WeChat.