1) Останній день місяця. Наближення кінця місяця максимально активізує клієнтів і самі банки під час міжбанківської сесії та розділить її на два етапи. До обіду - банки закриють в основному всі клієнтські операції та забезпечать розрахунки за ними, після нього - в основному вже самі будуть закривати свої операції по власної валютної позиції, фіксації фінансового результату з торгівлі валютою на перше число та виконання економічних нормативів Нацбанку на звітну дату.

Незважаючи на те, що значна частина великих клієнтів вже закрила свої основні розрахунки по місяцю - сьогодні й вони, і невеликі клієнти вже остаточно «підрихтують» свої розрахунки за серпень, що додасть статистики торгів. За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку у понеділок будуть перебувати у межах до $ 170-200 млн при здійсненні до 540-620 угод;

2) Завершення періоду основних відшкодувань ПДВ експортерам. Ключове - це час зарахувань їм гривні за данними операціями Держказначейства. Якщо гривня від держави прийде у першій половині дня - це зменшить активність продавців на міжбанку та скоротить обсяги пропозиції валюти на торгах, що спрацює проти нацвалюти. Якщо у другій (що відбувається зазвичай набагато частіше) - то за рахунок цих коштів експортери вже закриватимуть тільки свої розрахунки на внутрішньому ринку. І тоді цей фактор вже спрацює в основному завтра - в перший день нового звітного періода.

Відео: Яким буде курс долара восени. Перспективи золота та срібла на найближчий рік

Завершення місяця змусить клієнтів оперативно закривати свої господарські операції по серпню і особливо торгуватися за курсом і покупцям, і продавцям буде ніколи.

Як завжди - при ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо НБУ з інтервенцією по його викупу. Спекулянти не зможуть особливо активно розгойдувати ринок перед звітною датою і при поточній ситуації на міжбанку вважатимуть за краще в основному працювати тільки у форматі «в дві сторони». Лише при значних ситуативних перекосах попиту і пропозиції, що сьогодні дуже малоймовірно - вони можуть спробувати похитати ринок. Але їх також підпирає час і особливо розгойдати котирування вони фізично не встигнуть. Лише в останні дві-три години сесії, на малооб'ємному ринку - вони можуть спробувати «поганяти» курс.

На готівковому ринку фактор завершення місяця буде відображатися менше, чим по безготівковій валюті. Обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту», орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар / євро на міжнародному ринку і на реальний попит та пропозицію з боку населення в своєму регіоні. У більшості обмінників спред по долару буде перебувати у межах 15-20 копійок і по євро - у межах до 20- 30 копійок. При стрибках євро на зовнішніх ринках щодо долара і на нашому міжбанку щодо гривні - власники обмінників знову будуть часто змінювати цінники по євровалюті протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 31 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,40- 27,65 гривень, євро - коридор 32,40 - 32,95 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 27,25 - 27,75 гривень, євро - коридор 32,05 - 32,95 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,25-27,46 і продаж 27,57-27,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,40 -27,48 гривень та продаж 27,52 -27,57.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі