«Україна збільшила на $328,79 млн загальну суму в обігу єврооблігацій з відсотковою ставкою 7,75% та погашенням 1 вересня 2020 року, загальна непогашена сума яких становила $1,36 млрд», — зазначили в міністерстві.

J.P. Morgan виступив єдиним покупцем та лід-менеджером транзакції.

Читайте також: ВВП-варанти України: Вперше в історії ціна перевищила 100% номіналу

«Ми раді, що протягом року з безпрецедентним рівнем невизначеності нам вдалось здійснити активну операцію з управління державним боргом, яка сприятиме зваженій борговій політиці України в майбутньому. Ми продовжимо слідкувати за ринком і використовувати всі доступні інструменти для того, щоб досягти цілей, визначених в нашій Стратегії управління державним боргом», — зауважив міністр фінансів Сергій Марченко.

Нагадаємо

15 серпня Міністерство фінансів України оголосило про завершення викупу на відкритому ринку близько 10% ВВП-варантів, випущених в ході реструктуризації зовнішнього боргу з терміном дії до 31 травня 2040 року на номінальну суму $3,2 млрд.

Передісторія

Ухвалені в квітні правки в закон про держбюджет-2020 дали Мінфіну право здійснювати операції з ВВП-варантами, включно з їх обміном, випуском, купівлею, викупом та продажем.

Відповідно до закону, умови таких угод визначає Кабінет міністрів. Одним із джерел для здійснення таких угод можуть бути, як виняток, держзапозичення понад обсяги, встановлені в державному бюджеті для фінансування його дефіциту.

Україна випустила ВВП-варанти в 2015 році в рамках реструктуризації $19,3 млрд держборгу на суму списаних кредиторами єврооблігацій на $3,2 млрд і вони не є частиною держборгу країни.

Читайте також: Маркарова розповіла, коли планують погасити ВВП-варанти

За умовами випуску, інвестори претендують на частину приросту реального ВВП з урахуванням інфляції, що перевищить показник зростання ВВП у 3% (тригери) в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП без урахування інфляції перевищить $125,4 млрд.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3% або реальний ВВП буде менший $125,4 млрд, виплат за паперами не буде.

Читайте також: Гетманцев: ВВП-варанти, випущені в 2015 році, є «міною уповільненої дії»

Мінфін України цього року вже провів одну активну операцію із зовнішнім держборгом, випустивши в кінці липня нові єврооблігації з погашенням в 2033 році на суму $ 2 млрд під 7,253%, і викупивши-обмінявши в рамках цього випуску єврооблігації з відсотковою ставкою 7,75% і погашенням в 2021 і 2022 роках на суму відповідно $ 435,14 млн і $ 370,34.

Варант — цінний папір, що дає власникові право купувати пропорційну кількість акцій за обумовленою ціною протягом певного проміжку часу, як правило, за нижчою в порівнянні з поточною ринковою ціною.