«Відкрито кримінальне провадження щодо 9 млрд грн коштів, зібраних в банку Аркада, які ми зараз перевіряємо, які там були порушення», — сказав він.

Аваков вважає, що питання банку Аркада буде вирішене і вкладники не постраждають ні по фінансовій, ні по інвестиційно-будівельній лінії.

Читайте також: Ліквідація банку Аркада. У НБУ розповіли, скільки вкладників отримають виплати (відео)

Звідки 9 мільярдів

На позабалансових рахунках банку Аркада враховувалися гроші інвесторів будівельних об'єктів на суму 9 млрд грн. Вони нічим не гарантовані, тому не будуть відшкодовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, заявила директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут.

Передісторія

Мер Києва Віталій Кличко звинуватив забудовника Банк Аркада в тому, що він не завершив будівництво трьох житлових комплексів, хоча мав для цього можливості. Таким чином забудовник обдурив інвесторів, які заплатили йому більше 13 млрд грн.

Глава НБУ Кирило Шевченко заявив, що більше 90% вкладників банку Аркада (понад 5000 осіб) отримають вклади в повному обсязі.

Тимчасова адміністрація в банк Аркада введена терміном на один місяць — з 26 серпня до 25 вересня 2020 року.

25 серпня правління НБУ прийняло рішення віднести банк Аркада до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням нормативів капіталу менш як однієї третини мінімального встановленого рівня.

Як в НБУ пояснили рішення

Рішення ухвалено, щоб захистити інтереси вкладників і кредиторів банку.

Повідомляється, що проблеми в банку з капіталом виникли через втрату основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 в Києві.

У 2019 банк Аркада надав зазначену нерухомість в якості застави за кредитом, залученим пов'язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладення кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку). Кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю.

У зв'язку з цим банк відобразив списання з балансу зазначеного об'єкта нерухомості. У результаті капітал банку впав нижче нормативного рівня і став негативним.

Читайте також: Суд підтвердив заборону банку Аркада залучати гроші фізосіб