Шевченко про виплати вкладникам

«Понад 90% вкладників банка Аркада (більше 5 000 осіб) отримають вклади в повному обсязі. Інші вкладники отримають кошти в порядку передбаченому законодавством», - зазначив Шевченко.

За словами голови НБУ, активи банку Аркада загалом в банківській системі складали менше ніж 1,1 % від загальних активів банківської системи.

«Жодного впливу на роботу банківської системи виведення та ліквідація банку не має», - уточнив Шевченко.

ФГВФО зайшов в Аркаду

«Станом на 10 годину ранку Фонд гарантування зайшов в банк Аркада. Повністю взято контроль. Уповноважена особа Фонду буде виконувати функції голови правління наглядової ради та аудиторські функції. Ми розпочинаємо діяти в межах закону», - зазначила директор-розпорядник Фонду Світлана Рекрут.

Тимчасову адміністрацію в АТ АКБ «Аркада» запроваджено терміном на один місяць - з 26 серпня до 25 вересня 2020 року.

Фонд призначив уповноваженою на здійснення тимчасової адміністрації начальника відділу запровадження тимчасової адміністрації управління раннього реагування департаменту дистанційного та інспекційного моніторингу діяльності банків Ірину Штогріну.

Що очікує на вкладників

«Всі вклади ми будемо виплачувати не пізніше 20 робочого дня, а враховуючи, що обсяг не великий, це буде набагато раніше. Коштів у Фонду більш ніж достатньо. Після виплат гарантованої суми ми будемо працювати власне з активами та повертати те, що належить наступній черзі кредиторів», - зазначила вона.

Читайте також: Нацбанк відніс банк Аркада до категорії проблемних

Передісторія

25 серпня правління НБУ ухвалило рішення віднести банк Аркада до категорії неплатоспроможних у зв'язку зі зменшенням нормативів капіталу менш ніж до однієї третини мінімального встановленого рівня.

Як в НБУ пояснили рішення

Рішення ухвалено, щоб захистити інтереси вкладників і кредиторів банку.

Повідомляється, що проблеми в банку з капіталом виникли через втрату основного активу — будівлі головного офісу та земельної ділянки за адресою вул. Ольгинська, 3 в Києві.

У 2019 банк Аркада надав зазначену нерухомість в якості застави за кредитом, залученим пов'язаною з банком компанією-забудовником. На момент укладення кредитного договору оціночна вартість будівлі становила понад 620 млн грн (майже 27% від усіх активів банку). Кредитор через несвоєчасне обслуговування боргу забудовником переоформив на себе право власності на цю будівлю.

У зв'язку з цим банк відобразив списання з балансу зазначеного об'єкта нерухомості. У результаті капітал банку впав нижче нормативного рівня і став негативним.

Читайте також: Суд підтвердив заборону банку Аркада залучати гроші фізосіб