Що відомо

Своїм рішенням суд задовольнив позов Фонду гарантування вкладів про арешт головного офісу «Аркада» в Києві і земельної ділянки під ним. Суд також заборонив власнику продавати ці об'єкти, а держреєстраторам — проводити відповідні реєстрації.

У держреєстрі майнових прав співвласником будівлі банку «Аркада» і земельної ділянки під ним вказано Олег Неліна, пише видання.

Читайте також: Рожкова про проблему недобудов «Аркади»: потрібно міняти законодавство

У судових матеріалах вказано, що у вересні 2019 року банк «Аркада» передав в іпотеку свій офіс і земельну ділянку в якості забезпечення боргових зобов'язань компанії «Будеволюція» за кредитним договором на 260 млн грн. Ринкова вартість офісу оцінюється в 554,8 млн грн, земельної ділянки — в 65,6 млн грн.

На думку ФГВФО, банк «Аркада» безкоштовно позбувся свого майна на суму понад 600 млн грн, маючи при цьому проблеми з ліквідністю, що ставить під загрозу інтереси вкладників.

Читайте також: Суд підтвердив заборону банку Аркада залучати кошти фізосіб

«Аркада» порушив норматив коефіцієнта покриття ліквідністю по всіх валютах (60,23% проти необхідних 100%, станом на 1 серпня 2020 року), повідомляє НБУ. Збиток банку «Аркада» за перше півріччя склав 9,75 млн грн.

Фонд готується подати позов проти «Аркади» і Будеволюціъ про визнання недійсним договору іпотеки.

Передісторія

  • Інвестори житла «Аркади» активно протестували у Києві. Депутат Олена Шуляк на підставі колективного звернення 11 тис. інвесторів ініціювала колективне депутатське звернення до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про створення міжвідомчої або робочої групи при Кабміні.
  • Шуляк стверджує, що більше двох років «Аркада» повністю зупинила фінансування і будівництво 39 житлових 25-поверхових будинків (на різній стадії готовності, від 1% до 99%), п'яти дошкільних навчальних закладів, п'яти шкіл, трьох наземних паркінгів, одного пожежного депо, а також інших об'єктів у Дарницькому та Голосіївському районах Києва.
  • Згідно з оцінками, в зоні ризику опинилося понад 30 тис. громадян України та іноземних держав.