Що кажуть в банку

«Останнім часом на тлі зростання дефіциту ліквідності в банківській системі спостерігається досить істотне зростання кредитного портфеля банків в білоруських рублях, що чинить додатковий тиск на внутрішній валютний ринок. У зв'язку з цим Національний банк прийняв рішення про тимчасове призупинення постійно доступних операцій підтримки ліквідності з 24 серпня по 15 вересня», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: У чому секрет «економічного дива» Білорусі

Що це означає

Дане рішення означає, що Нацбанк продовжить надавати підтримку ліквідності банківської системи з метою безумовного виконання банками своїх зобов'язань.

Разом з тим здійснюватися вона буде в більш контрольованому режимі: шляхом проведення аукціонних операцій на відкритому ринку, а також, в разі необхідності, з використанням двосторонніх операцій з урахуванням реалізації банками заходів щодо скорочення дефіциту ліквідності.

Нагадаємо

Після президентських виборів 9 серпня, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко, в Білорусі спалахнули масові протести.

На тлі протестів жителі країни почали скуповувати валюту. Білоруський рубль 24 серпня втратив ще майже 2%, знизившись до мінімального значення з 9 квітня -  2,5364 руб/$.