Дотації внутрішні і зовнішні

Трохи про білоруське «економічне диво», на яке у нас прямо аж моляться деякі. Держсектор дає 70% ВВП. У ньому зайнято 40% працездатного населення. Весь у боргах. Весь дотується. На підтримку його штанів до працюючого стану щорічно витрачається 10% ВВП. Ефективність управління нульова. Ефективність роботи нульова. З 10 найбільших підприємств країни, тільки три досить прибуткові (два нафтопереробних і одне, калійних добрив). Решта, так. Перебиваються з мінуса на нуль і назад. Роками.

Тотальна залежність від Росії в усьому. 42% імпорту і 56% експорту. Близько $10 млрд. торгового дефіциту у 2018 р. За підрахунками МВФ з 2005 до 2015 року російська економічна підтримка Білорусі через ціни на енергоносії та інші джерела склала більше $100 млрд. Ця підтримка становить від 11 до 27% білоруського ВВП щорічно.

Читайте також: Білоруські облігації обвалилися через загрозу санкцій Заходу

Звідти, до речі, всі ці гарні дороги, ковбаса по два двадцять, безкоштовна медицина і хороші пенсії. Весь минулий рік росіяни прямо натякали «Батьку», що лафа скінчилася і грошей немає. Треба буде або за все платити за рахунками, або зливатися навіки у братських обіймах. Зливатися Батьку не хочеться. Краще бути першим у провінції, ніж другим у місті. Про що він прямо і сказав в інтерв'ю Венедиктову декілька місяців тому. Типу, що вони мені пропонують. Якусь їх Думу очолити.

Боргова залежність

Спроби подружитися з Китаєм на противагу Росії поки що результатів особливо не дають. Там торговий дефіцит теж під $3 млрд на рік. З Європою сальдо позитивне. За рахунок торгівлі добривами та нафтопродуктами, виробленими з дотаційної російської нафти.

Цей противний МВФ знову ж таки порахував, що при скасуванні росіянами «податкового маневру», за яким Білорусь отримувала основні дотації, призведе до того, що треба буде терміново шукати гроші на зовнішніх ринках. І до 2023 р зовнішні борги можуть зрости до 70% ВВП.

Тому те, що сьогодні відбувається у Білорусі, це не тільки особисте питання Лукашенко. Якого вчора любили всі. Домашні господарки, хатні робітниці, вдови і навіть одна жінка — зубний технік. Як сказав би класик. А сьогодні на зустрічі з робітниками в очі кричать, йди ...

Читайте також: Чи варто готуватися до дефіциту бензину через ситуацію у Білорусі

Питання сьогодні стоїть набагато ширше. Як країні жити далі. Соціалізм 80-х, побудований на чужі гроші, підходить до логічного завершення. Тому-то і росіяни так спокійно спостерігають всю цю картину. Розуміючи, що тумблер від Білорусі у них на столі. Незалежно від того, хто там стане керівником. І зовсім не факт, що вони будуть до кінця підтримувати особисто Лукашенко. Тому що він їм своєю простотою, яка як відомо, гірша за крадіжку, схоже добряче набрид.