Розташування та якість: як вибирають житло

Головний фактор, який впливає на вартість і привабливість нерухомості для покупця, — її місце розташування. «Думаю, що хрущовка, яка знаходиться десь на бульварі Лесі Українки, буде набагато кращою, ніж новобудова в спальному районі», — каже Анатолій Топал.

За його словами, вибираючи житло, покупець або орендар завжди оцінює баланс між ціною і якістю.

Читайте також: Пік падіння цін на нерухомість буде ближче до осені, в середньому на 10-20%

«Крім ціни, варто звертати увагу, як і ким цей будинок обслуговується, чи проводяться якісь планові заходи. Одним з головних аспектів є стан парадних, під'їздів, ліфтів», — ділиться Анатолій Топал.

На його думку, можна легко скласти список сталінок, в яких якість житла набагато краща, ніж в сучасних новобудовах.

Читайте також: Як заробити до 30% на турецькій нерухомості

Експерт зазначив, що з 1 травня 2019 року триває чергова реформа ЖКГ. І за останній рік в багатьох навіть сучасних будинках ситуація з утриманням будинків погіршилася.

«Тому однозначно стверджувати, що хрущовка або сталінка — це зовсім погано, не можна. Все залежить від того, в якому вони стані», — резюмує він.

Скільки можна заробити на здачі в оренду квартири

Як писав «Мінфін», до карантину середня вартість оренди однокімнатної квартири була 12 500 грн. Два місяці тому її вартість впала на 1 тис. грн, але відразу ж почала зростати. Зараз орендувати однокімнатну квартиру в Києві можна за 11 900 грн.

Оренда двокімнатних і трикімнатних квартир залишається протягом карантину фактично стабільною. Двокімнатне житло в середньому коштує 20,2 тис. грн, трикімнатне — 34,7 тис. грн.