Що кажуть в банку

Механізми з управління проблемними активами стали більш доступними завдяки постановам НБУ.

Зазначені документи визначають, що відповідні аукціони повинні проходити за голландською моделлю (на пониження ціни) і включати етапи надання нерозголошуваних цінових пропозицій і цінової пропозиції з урахуванням ряду умов.

Читайте також: Укрексімбанк потребує докапіталізації на $ 1 мільярд через великий портфель NPL — Мецгер

У пресслужбі додали, що в такі умови включається заборона на покупку лота боржником або пов'язаною з ним особою, установка стартової ціни на рівні валової балансової вартості фінансового активу, а мінімальної — на рівні не меншому мінімальної економічної вигоди.

Читайте також: Ощадбанк і Укрексімбанк працюють над зменшенням обсягів проблемних кредитів — Шевченко

Зазначається, що прийняті НБУ і Кабміном зміни також визначають порядок списання держбанками проблемних активів.

Зокрема, відповідно до них, Ощадбанк в першому півріччі 2020 року списав непрацюючих активів на 22 млрд грн, що зумовило зниження питомої ваги поганих кредитів (NPL) у загальному кредитному портфелі з 55% станом на початок року до 48%.

Нагадаємо

Рада фінстабільності 30 червня затвердила оперативні плани держбанків щодо зниження NPL, який для Ощадбанку передбачає скорочення поганих кредитів з 55% на початок 2020 року до 37% в 2021 році, до 11% у 2022-му і до 7% в 2023-м.

Раніше повідомлялося

Нацбанк встановив для банків вимоги щодо організації процесу управління проблемними активами, висока частка яких визначена одним із системних ризиків для фінстабільності України.

Затвердження планів означає виконання одного із структурних маяків програми співпраці України з МВФ.

Читайте також: Кабмін надав держбанкам рекомендації щодо управління проблемними активами