Які галузі будуть амортизаторами

За словами аналітиків, у секторальному розрізі сільське господарство, роздрібна торгівля та будівництво продовжать виступати амортизаторами скорочення ділової активності в інших секторах, перш за все, у сфері надання простих послуг.

Очікується також поступове скорочення падіння промислового виробництва і часткове відновлення вантажо- й пасажирообороту.

Позитивні й негативні чинники

Позитивними чинниками економічного розвитку аналітики називають прогнозоване збільшення валового врожаю і експорту кукурудзи, а також збільшення до кінця року кількості об'єктів транспортної і соціальної інфраструктури, побудованих або реконструйованих у межах державної програми «Велике будівництво».

Читайте також: Уряд допускає приватизацію 50% акцій Нафтогазу, Укрзалізниці та Укрпошти

Негативними чинниками є зростання кількості заражених і госпіталізованих covid-19, не до кінця розв'язані проблеми на енергоринку, потенційні значні збитки державних підприємств, зокрема таких як «Енергоринок» і «Укрзалізниця».

Прогноз ВВП

За оцінками аналітиків, при збереженні поточних тенденцій до скорочення ВВП в третьому кварталі складе близько 7%, а сезонно скоригований ВВП у третьому кварталі в порівнянні з попереднім збільшиться на 3-4%.

Читайте також: У другому кварталі ВВП зменшився на 11,4%

Прогноз щодо інфляції

Аналітики очікують на прискорення інфляції до кінця року внаслідок збільшення сукупного попиту й інвестиційного попиту як в Україні, так і в країнах Європи.

Додатковим чинником зростання інфляції стане вичерпання ефекту переносу курсу гривні на товари імпорту. А додатковий інфляційний ризик створює очікуване трифазове підвищення мінімальної зарплати в другій половині 2020 р. і першій половині 2021 року.

Читайте також: Хто заплатить за зростання мінімалки на 37%

Як зазначають аналітики, заплановане у вересні підвищення зарплати на 5,9% до 5000 грн. викличе не тільки додаткову потребу в ресурсах бюджету, а й матиме
незначний вплив на собівартість продукції.