Як правильно інвестувати та чи інвестувати взагалі, Дмитро Томчук  розповів на своїй сторінці у фейсбук. «Мінфін» вибрав найцікавіше.

Ієрархія інвестиції: заробити, зберегти, збільшити

Зазвичай мене питають: ''Куди інвестувати? Назвіть мені точний об'єкт, точну адресу, де мої гроші гарантовано будуть рости — і я туди вкладу гроші". Це хороше питання.

Наприклад, у мене є $10 тис. Для того, щоб обійтися без загрози життю і здоров'ю, ці гроші треба кудись покласти. Але куди? Треба шукати, знаходити, ризикувати, пробувати, тримати руку на пульсі, слідкувати, і водночас шукати наступний варіант, перекладати — і так до нескінченності. Цей процес займає весь час інвестора.

Насправді накопичення фінансового досвіду складається з декількох етапів, і на кожному зустрічаються удари граблів по обличчю інвестора. А сама кар'єра інвестора складається з втрат різного калібру. Тому питання ''куди інвестувати?" головне, вічне і базове. 

В ієрархії інвестицій є найпростіший крок - називається ''заробляти гроші". Інші два кроки ще важчі - зберегти накопичення і збільшити їх. А головне в стадії збереження — врятувати від себе, а потім від аутсайдерів. Для того, щоб запобігти бажанню бігти і витрачати, необхідно тренуватись десятиліттями. Адже якщо у вас накопичилася велика сума, то хочеться всього відразу. 

Читайте також: Опитування Knight Frank: які будинки шукають заможні покупці нерухомості

Головна загроза вашим грошам

Головна загроза вашим грошам - це не шахраї, грабіжники, дефолти чи інфляція, а ви самі. Майк Тайсон міг би багато розповісти про те, як спустити в нікуди $500 млн. Найважче в економії грошей — зрозуміти, навіщо вам ця сума та для чого її зберігати.

Ви навчитеся захищати свої гроші від чужих посягань, коли навчитеся захищати їх від себе. Ті докори сумління, які ви відчуваєте, коли витратили гроші не на те, — це не помилка і не ілюзія. Ви дійсно зробили погано і винні в цьому. Хоча це ваші особисті проблеми, але будьте чесними хоча б з собою.

Є декілька рівнів про заощадження грошей — і кожного влаштовує свій. Правда найбільш примітивного рівня полягає в тому, що ви можете заощаджувати гроші в сейфі. Але є люди, які знають, що там їх зберегти не можна. Вони вважають, що гроші варто заощаджувати в банку. Але є люди, які знають, що їх там зберегти не можна.

Є купа різних істин про все на світі — золото, квартири, діаманти, картини, інвестиційні фонди, проекти, чистокровні коні. І завжди є люди, які переконалися, що їх там зберегти не вдасться.

Все надзвичайно туманно і нестабільно, окрім одного: щоб заощадити гроші, потрібно працювати так, як не працювали на жодній роботі. Далі залишається одне — навчитися правильно вкладати гроші в різноманітні способи заощаджень. 

І тільки коли ви навчитеся зберігати капітал, ви наблизитеся до суті грошей: виявляється, що їх нормальний стан — постійне зростання, а все інше — аварійний стан капіталу. Єдина повноцінна форма капіталу - це зростаючий капітал. 

Читайте також: Договір з банком: як уникнути несподіваних боргів

Що робити з $10 тисячами

Люди уважно слухають ці пояснення. Потім кажуть: ''Так! Це все зрозуміло! Але скажіть мені, куди інвестувати $10 тисяч? Я знаю надійний банк. Мені порекомендували знайомі. Що скажете?"

Я відповідаю: «Він може бути найнадійнішим. Якщо хочеш там тримати гроші, візьми $1 тис. від $10 тис., зберігай її там, подивися, що з нею буде, а сам шукай далі». Що це може бути? Що завгодно. Наприклад, інвестиції у бізнес. Якщо ви подолаєте з часом всі труднощі інвестування своїх грошей в чужий бізнес, ви зрозумієте специфіку.

Є лише одна специфіка: чи можете ви довіряти тій людині, яка каже: ''Дайте мені ці гроші, я відкрию на них бізнес!" Тут потрібно лише одне: навчитися розуміти, кому  можна довірити ваші гроші. Можна інвестувати всюди, але головне не забувати про правило: на кожен новий проект — не більше 10% від вашої базової суми.

Прийшов до мене чоловік і запропонував інвестувати кошти в магазин пельменів. Я попросив показати виробництво. Він показав дві лінії, які працювали зі свининою та яловичиною, гроші були потрібні на третю, що виробляє курячу продукцію. Стало зрозуміло: людина досвідчена, виробництво працює, є коло своїх споживачів. Значить, можна інвестувати свої кошти під якийсь відсоток від прибутку. Так ви зможете примножити заощадження, хоча ніхто ніколи не дасть вам гарантій.

Але чим би ви не займалися, головна думка лише одна: не можна віддавати всі гроші в одні руки. Тут потрібно правильно розділяти кошти на порції, постійно шукати куди інвестувати і вміти перевіряти, що відбувається, якомога частіше, тобто поглиблюватися в бізнес-процеси, вивчати їх та впливати на них.