«Ми боролися протягом року. На це працювали і уряд, і Офіс президента, і Національний банк, інші банки. Зараз є домовленості, і вони вже втілюються в життя — зараз іпотека знижена. У деяких банках — іпотека під 10%. В цілому була головна задача: якщо іпотека 10% — ми дійсно допоможемо людям, які зможуть дозволити собі покупку житла», — сказав Зеленський.

За його словами, високі процентні ставки по кредитах на житло створюють значне навантаження на бюджет родини, адже майже весь заробіток доводиться віддавати банку.

Читайте також: Іпотека під 10%. Президент анонсував дешеві кредити бізнесу

«Є складнощі, я знаю. Вони пов'язані з обліковою ставкою Національного банку і з інфляцією. Але всі ці складності — технічні, всі вони з часом будуть нівельовані. Зараз найголовніше — вже є сигнал і приклади: люди можуть і беруть іпотеку під 10%», — заявив Зеленський.

За інформацією заступника керівника Офісу президента Юлії Ковалів, за перший місяць роботи програми доступної іпотеки під 10% загальний обсяг наданих позик склав 75 млн грн (більше 200 іпотечних кредитів). В Офісі президента прогнозують, що до кінця року іпотечний портфель банків може скласти не менше 3 млрд грн.

Читайте також: За півроку в Києві не побудували жодного будинку економ-класу

Нагадаємо

  • Раніше перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що 2020 рік повинен стати роком повноцінного відновлення іпотечного кредитування».

  • Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки по іпотеці знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року: «Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже важке завдання, але вже реальне», — заявив Зеленський.

Читайте також: Як отримати іпотеку на квартиру: покрокова інструкція

  • За підсумками 4 кварталу 2019 року банки знизили ставки для споживчих кредитів та кредитів на покупку авто, в той же час іпотека подорожчала.

  • В даний час середні ставки по кредитах для фізичних осіб у банках становлять близько 35% річних, для підприємців — 15-19% річних. Ставки по іпотеці на початок 2020 року становили 18-25% річних.

Які банки пропонують дешеву іпотеку

У лютому Приватбанк оголосив про значне зниження ставок за всіма програмами кредитування покупки житла.

Ощадбанк поновив іпотечні програми, знизивши процентні ставки за кредитами в діапазоні від 3 до 4,49 п. п.

Рейтинг забудовників