Підприємці ставили запитання на сторінці міністерства в фейсбуці.

Як відокремити тих, хто ніколи не зможе досягти обороту в 5 млн грн на рік і для яких РРО не має сенсу, від тих, хто потенційно може перевищувати ліміти і має необхідність в контролі /РРО?

Більшість ФОП-платників єдиного податку (84%) за 2019 рік задекларували менше 1 млн грн доходу, 1,8% — доходу вище 4 млн грн.

Застосування РРО не є обов'язковим для наймасовішого сегмента платників податків першої групи спрощеної системи оподаткування, а також для 2-4 груп з доходами до 1 млн грн.

Читайте також: За тиждень роботи ПРРО фіскалізовано 631 тисячу чеків

Чи потрібно з 1 серпня 2020 року вводити в РРО залишки непідакцизних товарів, які продаються, а також кількість товарів з дохідних накладних?

Програмуванню підлягають усі товари, як акцизні, так і не акцизні, згідно п.11 ст. 3 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Коли скасують тотальну фіскалізацію ФОП?

На сьогодні законодавчі акти не передбачають «тотальної фіскалізації». Для най масовішого сегмента платників податків першої групи спрощеної системи оподаткування застосування РРО /ПРРО залишається добровільним, а не обов'язковим.

Читайте також: 20 питань про роботу програмних РРО: податкова розповіла про головне

Працюю з клієнтами тільки онлайн, оплату отримую тільки в безготівковій формі. Як бути з РРО та кешбеком, якщо клієнти мене бачать тільки в моніторі?

У ст. 9 закону про РРО, а також в п.61 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України перераховані особливості діяльності, коли РРО /ПРРО не застосовується.

Яка позиція Мінфіну про законопроекти №3853-1, №3853-2, що передбачають «тотальну фіскалізацію»?

Законопроекти не підтримали в запропонованій редакції, вони потребують доопрацювання.

Нагадаємо

  • З 1 серпня 2020 року бізнес може використовувати програмні РРО замість традиційних касових апаратів.
  • Отримати програмні РРО від ДПС можна безкоштовно. Встановити їх можна на смартфон, планшет, комп'ютер або інший пристрій, що має ОС Android і Windows і підключений до інтернету.