З огляду на наявність необхідного обсягу пропозиції на міжбанку - місцеві покупці продовжать активну торгівлю за курсом і не будуть поспішати зі скупкою валюти, а нерезиденти застосують вже відпрацьовану ними тактику покупок валюти невеликими обсягами в моменти максимально низьких котирувань протягом сесії. Це не створює додаткового тиску на курс і не дозволяє спекулянтам активно його розгойдувати.

ВІДЕО: Золотий серпень: як заробити на курсі долара та рекордній вартості золота

У продавців ситуація дещо інша - великих обсягів гривні у них зараз немає, а фінансувати поточні господарські витрати треба. Тим більше, що вже незабаром почнеться період бюджетних платежів. Дефіцит гривні змусить продавців-експортерів бути більш поступливими з курсу і продавати свою валютну виручку за тим рівнем котирувань, що складається на ринку на той момент без особливих спроб зіграти «на підвищення».

При такому розкладі на міжбанку - спекулянти будуть змушені заробляти в основному у форматі «в дві сторони» і за рахунок різниці готівкового та безготівкового курсів, але без особливих спроб «розігріти» ринок. Крім цього, дещо вщухли валютні ралі по парі євро / долар на міжнародних фінансових майданчиках, що скорочує доходи спекулянтів і на грі з євровалютою на українському валютному ринку.

В середині дня - у момент максимального просідання котирувань на торгах - знову з'являться нерезиденти, які продовжать купувати валюту невеликими обсягами за рахунок гривні, отриманої від погашень попередніх випусків ОВДП. У моменти їх виходів - продавці та спекулянти все ж таки будуть намагатися підтягнути котирування вище. Але особливого успіху в розгойдуванні курсу під виходи іноземців на торги у спекулянтів не буде - нерезидентів зараз не підпирає час і ситуація на міжнародних фінансових ринках поки залишається досить спокійною. Це не стимулює ажіотажного виведення ресурсів нерезидентами з ринків, що розвиваються, в тому числі і з України і таким чином немає додаткового спекулятивного тиску на курс.

Загальний курсовий тренд на торгах в цей понеділок, як і раніше буде формувати поведінка великих гравців та їх курсові завдання. А Нацбанк у разі ситуативного надлишку пропозиції вийде на торги з інтервенцією по викупу долара в резерви.

Основна частина обмінників буде працювати у форматі «з обороту» зі спредом між купівлею продажем по долару в 15-20 копійок і по євро - в 20-30 копійок. Значного попиту на готівкову валюту зараз немає і тому особливого тиску на курс гривні з боку готівкового ринку в даний час не спостерігається. Курси обмінників 10 серпня, як і раніше - залишаться заручниками поведінки валютних котирувань на міжбанку.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 10 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,50 - 27,78 гривень, євро - коридор 32,25 - 32,78 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар - коридор котирувань покупок і продажів 27,35- 27,85 гривень, євро - коридор 32,08 - 32,90 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,40-27,55 і продаж 27,66 -27,86 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: покупка 27,50 -27,60 гривень і продаж 27,63 -27,68.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Хочете знати більше про валюту? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі