Про те, чи вичерпало золото потенціал для зростання, і про причини минулих коливань, «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Золота епоха

До 2011 року золото дуже бурхливо зростало в ціні практично ціле десятиліття. Причина для цього була банальною: до 2008 року долар США слабшав, а у 2008 році вибухнула світова фінансова криза, яка ще більше підстьобнула золото до зростання. В результаті до 2011 року ціна на жовтий метал досягала позначки $1900 за унцію. І багато людей вірили в те, що золото буде зростати і далі. Але так вийшло, що з осені 2011 року ціна на цей метал стала падати, навіть незважаючи на те, що фінансова влада світу у боротьбі з кризою друкувала гроші.

Люди, бачачи падіння цін на золото, в основному розділилися на два табори. Одні вважали, що золото закономірно коригується після десятирічного зростання, інші бачили в цьому змову проти золота «сильних світу цього». Але реальність була як завжди посередині.

Базельська «змова»

Головна причина, через яку ціни на золото з 2011 року стали падати, — зміни в нормах банківського регулювання, введені в дію угодою з банківського нагляду Базель-3. Даний документ містить методичні рекомендації в області банківського регулювання і був затверджений у 2010-2011 роках. Базель-3 — це документ, який регулює діяльність банківської системи всього світу. До 2010 року банки керувалися минулою угодою Базель-2. І саме введення в дію третьої угоди і стало причиною падіння цін на золото у минулі роки.

Вся справа в тому, що Базель-3 посилив вимоги до капіталу банків. Золото в цій угоді було прирівняне до ризикових сировинних активів третьої категорії, таких як нафта, мідь, руда та інші сировинні товари. А до таких активів, при розрахунку достатності капіталу банків, застосовується дисконт у розмірі 50%.

Це означало, що банки, володіючи золотом, наприклад, на суму $1 млн, при так званих стрес-тестах, розраховуючи достатність свого капіталу, оцінювали це золото в розмірі всього $500 тис. Для банків золото, за нормами Базеля-3, стало «поганим» активом, який псував їх баланси. І тому перехід банківської системи світу на стандарти Базель-3 супроводжувався масовим розпродажем золотих активів з боку банків і фінансових компаній всього світу.

На тлі цього трапився ще ряд подій, які призвели до того, що зниження цін на золото посилилося. Тоді люди, не розуміючи природу цього явища, не знаючи про тонкощі угоди Базель-3, кинулися вимагати поставки фізичного золота з відкритих у всьому світі знеособлених металевих рахунків (ЗМР). Але банки у фізичній поставці золота відмовили, оскільки ці рахунки не були забезпечені фізичним металом, а були забезпечені покупкою біржового «паперового» золота. Цей фактор призвів до того, що власники ЗМР стали масово закривати свої рахунки у всьому світі. А закриття рахунків ЗМР призвело до масових розпродажів «паперового» золота на біржі, що ще більше продавлювало ціну донизу.

Читайте також: Молоді інвестори почали обирати біткоіни, вікові — золото

У 2013 році склалася унікальна ситуація, за якої ціни на золото падали, незважаючи на те, що на фізичному ринку золота був дефіцит металу. Тобто біржові ціни впливали на фізичний ринок золота, а не навпаки. З боку це виглядало як сюрреалізм, тому що відбувалося на тлі старанної праці Центральних Банків світу з вливання ліквідності в світову економіку.

Фонди пішли на розпродаж

До продажу приєдналися і біржові фонди ETF на золото, які в забезпечення своїх позицій тримають фізичний метал. Інвестори у фонди ETF, бачачи падаючі ціни, також почали позбуватися жовтого металу. Це призвело до того, що фонди ETF, які зазвичай є чистими покупцями золота на фізичному ринку, стали його чистими продавцями.

Даний перекіс можна побачити в таблиці нижче, де в балансі попиту і пропозиції у 2013 році, фонди ETF продали 881,6 тонни золота і тим самим змінили розклад сил і на фізичному ринку.

Дані — World Gold Council

На початку 2013 року у фондів ETF у всьому світі було накопичено 2600 тонн золота. У 2015 році ця величина впала до 1450 тонн. За три роки фонди ETF розпродали близько 1150 тонн золота, що істотно змінило розстановку сил на ринку золота. Адже без впливу нетто покупок/продажів золота з боку фондів, на ринку фізичного золота у 2013 році був би дефіцит жовтого металу, що перевищує 1000 тонн.

Читайте також: Золотий серпень: як заробити на курсі долара та рекордній вартості золота (відео)

Тому, ціни на золото, e той період були слабкими. навіть незважаючи на те, що ФРС США, Банк Японії, Європейський Центральний Банк, Банк Англії та інші, друкували гроші. І найголовніше на фізичному ринку золота був дефіцит металу.

Зворотній відлік

До 2016 року хвиля продажів на ринку золота закінчилася. Основна маса тих, хто хотів закрити рахунок ЗМР, закрили їх. Фонди ETF розпродали майже половину свого золота і далі продажі зупинилися. Образно кажучи, паливо для падіння закінчилося, продавати стало нічого. І ціна на золото припинила падати, але після трирічного падіння інвестори не поспішали купувати золото назад.

Ціна на золото з 2015-2016 років перебувала у так званій консолідації і технічно котирування знаходилися у так званому «трикутнику» аж до 2019 року. Але далі для золота кардинально змінилася ситуація і воно знову почало зростати в ціні.

29 березня 2019 року Базельський комітет з банківського нагляду вніс зміни в угоду Базель-3. За новими правилами фізичне золото стало вважатися капіталом першого рівня, прирівняного до грошей. Тобто при обліку капіталів банків золото тепер буде оцінюватися без дисконтів на всі 100%.

Читайте також: Українці скуповують золото. Скільки дадуть заробити наші банки

І волею долі, або жарту, та ж причина, яка свого часу послужила приводом для падіння ціни золота, тепер виступає за діаметрально протилежне — тобто провокує зростання ціни. І саме після прийняття змін в угоді Базель-3 у 2019 році золото і почало зростати. І саме це і послужило причиною виходу ціни з ситуації консолідації вгору з технічного «трикутника».

Супутні фактори зростання

Вже спираючись на цю основну причину, можна згадати і про інші. Це і попит на золото з боку Центральних банків світу, що зріс за останні роки. І корона-криза, і новий раунд включення друкарських верстатів грошей у всьому світі, і багато іншого, що було і раніше, але не працювало на користь зростання ціни на дорогоцінний метал.

Тепер, коли золото є «грошима» за статусом, воно, на відміну від минулих років, буде зростати у відповідь на запуск друкарських верстатів. І те, що баланс ФРС США цього року злетів з $4,2 трлн до $7,2 трлн, тепер для золота має значення. Більше того, якщо згадати, що у минулі роки ціна на золото взагалі ніяк не відіграла позитивні для металу події в період з 2011 до 2019 року, то потенціал зростання на поточний момент має подвійну силу.

Рівня $1800-2000 доларів за унцію, ціни на золото досягли б і без корона-кризи, і без нових вливань ліквідності з боку Центральних банків світу. З корона-кризою і новими вливаннями грошей, потенціал зростання у золота став ще більшим, і цей потенціал ціна ще поки не почала відігравати.

Читайте також: Як заробити на золоті, не купуючи злитки

В рамках великого багаторічного тренда в котируваннях золота, ціна має ще значний потенціал для зростання. Але звичайно ж, ціна не буде зростати вгору по прямій без зупинок і відразу, ціна буде зростати з відкатами донизу, і корекціями. Наприклад зараз, коли ціни на золото взяли психологічну позначку $2000 за унцію, багато інвесторів, які купували жовтий метал раніше, за меншою ціною, вважатимуть за краще зафіксувати прибуток, на чому ціна трохи відкотить донизу. Але цей відкат буде тимчасовим, і його краще буде використовувати для покупки золота, тому що потенціал зростання ще великий.