Історії ж про щасливчиків, які зробили на крипті мільярдні статки, вже стали міськими легендами. У той же час, я зловив себе на думці, що ані я, ані будь-хто з моїх знайомих (і знайомих їх знайомих) на практиці не мав справу з криптовалютою — не заводив криптогаманців і не проводив жодних операцій. Цю прогалину в освіті потрібно було терміново усунути. І зроблено це було буквально за один вечір.

Було вирішено:

  • завести два криптогаманця,

  • купити за гривні біткоїн,

  • провести пробні перекази монет між своїми гаманцями,

  • продати актив, повернувши гривню на свій банківський рахунок.

Що-небудь заробити на цих операціях, за рахунок зростання вартості BTC або за рахунок спекулятивної торгівлі на криптобіржі, я не планував.

Операції проводилися 31 липня. Отриманим досвідом я готовий поділитися з читачами «Мінфіну».

Крок перший — шукаємо продавця

У своєму експерименті я спочатку не став діяти як журналіст — дзвонити експертам, запитувати консультації та коментарі у професійних торговців, представників криптобірж тощо. Обиватель цього робити не стане, а значить і я повинен був розібратися у всьому сам.

Я просто дав запит google «купити біткоїн в Україні». Пошук тут же видав з десяток посилань на адреси криптобірж та обмінників з українською та російською пропискою.

Читайте також: Зліт і падіння: Трейдери втратили $1,5 мільярда у криптовалюті за кілька годин

Сервіси, зареєстровані в домені .RU були відкинуті відразу. Далі потрібно було зрозуміти, в чому різниця між «обмінником» і «біржею».

Варіант перший — обмінники

Обмінники зустрічаються двох видів. Одні готові надати вам повний сервіс: оформити криптогаманець, продати криптовалюту, а також викупити її при необхідності. Інші ж готові тільки продати вам цифровий актив. Обрана валюта буде перерахована після отримання оплати на будь-який вказаний вами криптогаманець.

Перший варіант вимагає від власника мати капітал — мати запас як криптовалюти, так і фіатних грошей для забезпечення операцій в обидві сторони. Набагато простіше працювати просто як інтернет магазин, в якому товар поверненню та обміну не підлягає. До речі, в одному такому обміннику з'ясувати цю важливу подробицю вдалося тільки в ході листування з консультантом у чаті підтримки. З такими було вирішено теж не працювати, так як мене цікавило і зворотнє виведення гривні.

Обмінники в домені .UA приймають оплату в гривні. Курс обміну на таких сайтах вказано в гривні з урахуванням поточної ринкової вартості монет і курсу долара. Часто обмінники інтегровані з Privat24 та LiqPay, що сильно полегшує операції.

Варіант другий — криптобіржі

Криптобіржі дають більше можливостей — вони дозволять не просто оформити гаманець і купити монети, але також вести спекулятивну торгівлю з парами різних криптовалют, а також з парами криптовалют і фіатних грошей. Як правило, такі сервіси вимагають більш детальної процедури реєстрації, надають технічну підтримку та послуги колл-центру. При цьому у бірж зазвичай більш складні тарифи і правила користування сервісом.

Принципова відмінність біржі — вона не купує і не продає вам крипту, а тільки зводить між собою пропозиції продавців і покупців.

Насправді, криптобіржі сьогодні поступово витісняють обмінники, так як повністю дублюють їх функції, даючи при цьому розширений сервіс.

Висновок: Для простої покупки або продажу крипти простіше скористатися обмінником. Але тут виникає питання надійності. Я особисто не став би проводити операцію на велику суму через обмінник. На жодному з них я не зміг відшукати будь-якої виразної інформації про реєстрацію юрособи або ФОП, власників, піднагляд тощо.

Читайте також: Що буде з гривнею в серпні. Аналітики дали прогноз

Контакти, в кращому випадку, зводяться до чату, адреси електронної пошти та одного-двох мобільних номерів телефонів. Якщо ви плануєте операцію на велику суму, варто все ж звернути увагу на криптобіржі. Причому на ті, які існують не один рік і зарекомендували себе з кращого боку.

Оскільки я планував ризикувати власними коштами, то прийняв рішення провести операцію на мінімально можливу суму. Тому вибір був зроблений на користь обмінника, так як це був найпростіший спосіб виконання поставленого завдання.

Крок другий — обираємо обмінник

Проаналізувавши пропозиції від обмінників, я прийшов до висновку, що варто звертати увагу на такі параметри як:

  • мінімальна сума купівлі та продажу,

  • комісія за введення та виведення коштів, наявність прив'язки до Privat24, LiqPay та monobank,

  • як давно працює цей сервіс.

До речі, багато обмінників самі пишуть, з якого року працюють і скільки успішних транзакцій вже провели. Хоча, правду кажучи, перевірити ці дані немає ніякої можливості.

Умови роботи сервісів обміну криптовалют у домені UA*

Обмінник| криптобіржа

Сумісність

Комісія за введення/виведення коштів

Мінімальна сума введення/виведення

btcBanck

Visa, Mastercard, Privat24

4% / 4%

500 грн / 250 грн

Bitcoin24.com.ua

Visa, Mastercard, Privat24, LiqPay

немає / 1,25%

1500 грн / 0,02 btc

Сryptoby

Працює тільки на продаж, приймаючи оплату в гривні з банківських карток, та зараховуючи монети на криптогаманці покупців

Немає

0,025 btc / викуп криптовалюти не відбувається

Біржа криптовалют BTC Trade UA

Visa, Mastercard, Privat24, LiqPay

Комісія за введення коштів:

Privat24 2%

LiqPay: 2,75%

Комісія за виведення криптовалюти 0,0006 btc

Комісія за виведення гривні на карту Приватбанку 1%

На карти інших українських банків – 1,3%

LiqPay:

1% на картки Приватбанку;

1,3% (мін. 5 грн) на картки інших банків

Сума, що заводиться на біржу, не може бути менше комісії за виведення / 500 грн.

xbtc.com.ua

Visa, Mastercard, Privat24, monobank

6,15%/6,15%

н.д.

* Розглянуто перші п'ять пропозицій з результатів пошуку google без урахування оголошень з позначкою «реклама» і сайтів в домені .RU на 31.07.2020г.

Після недовгих роздумів було вирішено провести пробну операцію з обмінником btcBank. Доводи на користь такого рішення були наступними:

  • пошуковик видав його одним з перших, не враховуючи рекламних оголошень і російських сервісів;

  • обмінник працює з Privat24, що для мене дуже зручно;

  • мінімальна сума купівлі біткоїнів становить 500 грн (менше не зустрічав).

Так, недоліком цього обмінника можна вважати, що він працює тільки з BTC, але мені і не потрібні були інші криптовалюти.

Крок третій — реєструємо гаманці

Для того, щоб купити біткоїн на btcBanck, варто було пройти просту і коротку реєстрацію.

Для цього потрібно було вказати адресу електронної пошти, придумати пароль з 6 символів і вказати свій номер мобільного. На вказаний номер прийшов код для підтвердження реєстрації. Ось і вся процедура.

В результаті я став щасливим володарем поки ще порожнього «захищеного гаманця» на btcBanck і ще на один крок наблизився до поставленої мети — покупки біткоїна.

Але мені для повноти експерименту потрібен був другий гаманець і бажано не в українському домені. Для чого? Все просто. Все, що ви бачите в мережі — це картинка, яку вам показують і по суті просять вірити на слово.

Витративши свої кровно зароблені, я отримую в гаманці обмінника запис, що у мене на балансі є якась частина біткоїнів. Переконати мене в тому, що це не «розвод на довіру» міг тільки успішний переказ цього активу на інший мій гаманець, зареєстрований на популярній міжнародній платформі.

Мій вибір зупинився на зареєстрованому у Люксембурзі сервісі криптовалютних гаманців Blockchain.info (Blockchain.com). Ця платформа позиціонує себе як «найпопулярніший у світі спосіб купувати, зберігати і використовувати крипто».

Читайте також: Топ-3 відео липня на youtube-каналі «Мінфіну»

Платформа популярна у багатьох країнах світу, працює з 2013 року і обслуговує 52 млн. гаманців. Обсяг транзакцій — $620 млрд. За даними компанії, Blockchain залучила понад $70 млн у вигляді фінансування від провідних інвесторів, включаючи Lightspeed Venture Partners та Google Ventures. На збір цих даних пішло не більше години — вони є на самому сервісі у відкритому доступі. Висновок: на пройдисвітів не схожі.

Реєстрація на сайті міжнародного сервісу виявилася куди складнішою, ніж на українському обміннику. Довелося пройти процедуру ідентифікації, що змусило засумніватися в розхожому твердженні про цілковиту анонімність криптовалюти.

Знадобилося вказати:

  • Ім'я та прізвище;

  • Країну і фізичну адресу аж до поштового індексу (Україна входить до переліку країн, з якими працює сервіс);

  • Сфотографувати свій ID (закордонний паспорт, права або інший документ, що засвідчує особу) — я обрав закордонний паспорт;

  • Також необхідно було завантажити на смартфон додаток Blockchain і частина процесу реєстрації проходити через цей додаток.

  • Окремо зробити селфі у мобільному додатку;

У процесі реєстрації довелося кілька разів підтверджувати свої дії, переходячи від сайту сервісу до додатку на смартфоні за допомогою сканування QR-коду, а також підтверджувати реєстрацію через e-mail. Всі ці маніпуляції цілком можуть заплутати недосвідченого користувача.

На всю процедуру пішло не менше години з урахуванням гарного знання англійської мови.

У підсумку я став щасливим власником відразу двох криптогаманців.

Деяким розчаруванням стало те, що в списку підтримуваних валют відсутня гривня. Хоча, як я вже говорив, сервіс знає про існування нашої країни і готовий працювати з резидентами України. Не біда, в якості робочої валюти я вказав долари США.

Крок четвертий — покупка BTC

Звичайно, я не збирався купувати цілий BTC і витрачати на це близько $11 тис. А саме стільки коштувала «монета» станом на вечір четверга (30 липня), коли я нарешті отримав можливість проводити операції з криптою.

Я повернувся на український обмінник і запитав покупку BTC на мінімально доступну суму — 500 грн.

Наступний процес можна розбити на декілька простих кроків:

1) Обмінник пропонує поповнити баланс за допомогою Privat24 на суму 520,83 грн. 20 грн. 83 коп. склала комісія.

2) Після згоди поповнити баланс, сервіс автоматично перевів меня на форму оплати у Privat24

3) Успіх! Приват не підкачав і кошти пішли на користь обмінника. Причому, зверніть увагу — одержувач грошей і суть операції в платіжній формі відображені цілком адекватно.

4) Тепер настав хвилюючий момент. Майнула думка про те, що на балансі гаманця нічого не зміниться і почнеться зовсім інша історія — про безперспективну боротьбу за повернення грошей. Але, до свого полегшення, я побачив, що мій криптогаманець вже не порожній!

Тепер я — власник 0,001693 BTC.

Крок п'ятий – робимо переказ

Від криптовалюта мало толку, якщо ви не вмієте проводити з нею операції — купувати, продавати або переказувати між гаманцями.

Ця процедура теж виявилася простою і складається всього з декількох кроків:

1) Для того, щоб перерахувати криптовалюту, необхідна унікальна адреса одержувача. Її я взяв у своєму гаманці на blockchain.com і вказав у формі для здійснення переказів на btcBank.

Переказувати я планував всю суму разом, так як вона була занадто мала, щоб її дробити.

При цьому, система автоматично порахувала доступну для переказу суму з урахуванням комісії. Так, за переказ довелося віддати комісію мережі майнерів, яка склала 0,00062795 BTC. Нюанс в тому, що ця комісія не залежить від розміру переказу і якби я переказував 0,25, 0,5 або цілий BTC, то сума була б не відчутною. Але на мізерних обсягах — це практично грабіж.

У мене ж результат був не вражаючим, так як мої 0,001693 миттєво перетворилися в 0,001065 BTC.

2) Потім система вислала мені СМС з кодом підтвердження операції, який потрібно було вказати на сайті обмінника.

3) Після підтвердження сервіс повідомив мені, що платіж пішов у BTC-мережу. А це означало, що треба чекати трьох підтверджень включення відправлених мною блоків в ланцюг.

4) Оновивши сторінку всього через декілька хвилин, я побачив, що тепер мій гаманець порожній, а біткоїн пішов на нову адресу.

5) І знову привід для хвилювання. А що якщо зараз крипта не опиниться в гаманці на Blockchain? Негайна перевірка показала, що у мене знову успіх!

У «міжнародному» гаманці баланс показував мої 0,001065 BTC на суму $11,88 доларів.

Щоправда, тут же надійшло усвідомлення того, що за поточним курсом це всього близько 320 грн! А значить «дріб'язкова» комісія виявилася для моєї суми болючою. Тож будьте обережні, граючи навіть з дрібними сумами.

Підводимо підсумки

Загальні враження — це працює. Чи є тут гарантії? Ніяких! У мене так і не з'явилося рецепту на випадок, якщо я в один прекрасний день за адресами гаманців побачу «Error 404», або ж якщо баланс з незрозумілої причини обнулиться.

Частина біткоїна куплена і переказана на гаманець міжнародного сервісу, де відображається в доларовому еквіваленті.

Станом на 15:00 03.07.20 р. на моєму балансі вартість криптоактивів становила $11,95 (+1,79% за день). За даними додатка blockchain, за тиждень ціна BTC в доларах підвищилася на 9%, а за останній місяць — на 22,9%.

Таким чином, за поточним курсом у мене є в активі 331,87 грн. при витрачених 520,83 грн. Отже, поки що маємо «мінус» у 188,96 грн.

У мій план не входило отримувати прибуток. Але потрібно враховувати, що я зазнав збитків на комісіях. Тому мені не залишається нічого іншого, як компенсувати втрати за рахунок зростання вартості своїх мізерних активів. А вже потім їх продавати і виводити на рахунок у гривні. Але про це я розповім у наступній публікації.

Юрій Гусєв