Що відбувалося на валютному ринку

Офіційний курс європейської валюти підскочив за цей час з 29,9500 грн до 32,5470 грн (+ 8,67%). Приблизно таку ж динаміку показали за місяць курси готівкового ринку.

Більш швидке зростання євро було пов'язане з помітним зростанням євро до долара на світовому валютному ринку.

За місяць валютна пара EURUSD зросла з 1,1220 до 1,1750 (+ 4,75%). При цьому в кінці липня пара досягала позначки 1,19 — це максимум з травня 2018 року.

Читайте також: Спіймати нерезидента: зовнішні чинники, які впливають на курс

Причина падіння гривні

Липневе падіння гривні багато в чому пов'язане з перестановками в Нацбанку. Був відправлений у відставку керівник відомства Яків Смолій, на його місце був призначений Кирило Шевченко. Все це відбувалося під розмови про те, що Кабмін незадоволений занадто міцною гривнею і жорсткою грошово-кредитною політикою регулятора.

Після зміни керівництва НБУ виникли побоювання різкого пом'якшення монетарної політики, штучного ослаблення гривні до комфортного для Мінфіну курсу 30 грн за долар, і втрати Нацбанком своєї незалежності. В результаті в 20-х числах липня курс долара на міжбанку впритул наблизився до позначки 27,9 грн, а продаж на готівковому ринку перевищив 28 грн.

Читайте також: Осінь 2020: чи злетить курс долара (відео)

Однак потім пішов ряд заяв про те, що НБУ націлений виконувати поточну програму з МВФ, налаштований на збереження своєї незалежності, і збереже режим таргетування інфляції і ринкове курсоутворення. На підтвердження своїх намірів, на засіданні 24 липня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6% річних, і заявив, що не планує її знижувати найближчі два роки. У відповідь на це гривня до кінця місяця трохи відновилася з локальних мінімумів.

Прогноз на серпень

Якщо нова команда НБУ буде і далі підтверджувати справами декларовану прихильність зваженої грошової політики, то серпень для гривні пройде без потрясінь.

Долар протягом місяця буде торгуватися в діапазоні 27,1-28,2 грн, євро — в діапазоні 31,9-33,2. Втім, курс євро менш передбачуваний, і може вийти за зазначені рамки в разі сильних коливань валютної пари EURUSD на світовому ринку.