Пропозиції про продаж контролю над сервісом стали надходити після того, як у TikTok почалися проблеми з регуляторами США та низки інших країн через звинувачення щодо безпеки персональних даних користувачів.

Ряд інвесторів самої ByteDance, а також сторонні компанії та інвестфонди пропонували за TikTok $50 млрд. Це 50 прогнозних річних виторгів 2021 року. Подібний сервіс Snap оцінюється тільки у 15 річних виторгів, або $33 млрд.

ByteDance було оцінено в $140 млрд на початку цього року, коли один із її акціонерів, Cheetah Mobile, продав невелику частку шляхом приватної угоди.

Читайте також: В умовах пандемії. Власник відеохостингу TikTok заробив $5,6 мільярда

Крім TikTok, компанія володіє контентною платформою Toutiao, китайським варіантом TikTok – сервісом Douyin, а також підтримує численні стримінгові та новинні сервіси. Її виручка у 2019 році досягла $17 млрд.

Топменеджери ByteDance вважають оцінку TikTok у розмірі $50 млрд низькою, оскільки розраховують на зростання виручки у 2021 році до $6 млрд. Цілком ймовірно, що на продаж виставлять тільки операції TikTok у США.

Крім того, немає впевненості в тому, що ByteDance взагалі погодиться на продаж. Вона зараз реалізує структурні зміни, метою яких є максимальне відокремлення бізнесу TikTok від материнської компанії. Ці зміни можуть передбачати нову холдингову компанію для TikTok і незалежну наглядову раду. Компанія вже відокремила TikTok в оперативній частині від інших застосунків.

Читайте також: США розглядають блокування TikTok та інших китайських додатків

Що відомо про компанію ByteDance

Компанія ByteDance знаходиться на ринку вже 8 років, і зростання її доходів в значній мірі обумовлене рекламою її додатків в Китаї, включаючи новинний агрегатор Jinri Toutiao, а також Douyin, китайську версію TikTok.

До того, як ByteDance вийшла на ринок, там «панували» інші гіганти: лідер електронної комерції Alibaba Group Holding Ltd, оператор пошукових систем Baidu Inc і Tencent.

Зростанням популярності китайська компанія зобов'язана пандемії та пов'язаними з нею заходами соціального дистанціювання: її програми отримали величезне поширення. Так, 6 з 10 найпопулярніших додатків в китайському магазині iOS App Store належали ByteDance. Нещодавно компанія була оцінена приблизно в $95 до $140 млрд.

У травні колишній головний виконавчий директор Walt Disney Кевін Майєр був запрошений на посаду нового виконавчого директора TikTok.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».