Що кажуть у міністерстві

У Мінцифри зазначають, що проєкт закону вдосконалить процес реєстрації юридичних осіб та створить сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні.

Зміни у законодавстві спростять спілкування між громадянами, бізнесом і державою.

Для кого введуть

Офіційна електронна адреса буде введена для юросіб, фізосіб-підприємців (ФОПів), адвокатів, арбітражних керуючих та інших категорій громадян.

Офіційний мейл буде складатися з ідентифікатора, позначки «@» та доменного імені (крім доменних імен, що закінчуються на «.ru»). Ідентифікатором для юридичних осіб пропонується визначити код згідно з ЄДР для фізичних осіб-підприємців — реєстраційний номер картки платників податків.

Така пошта буде реєструватися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань і в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Компанії, установи, товариства та ФОПи  при реєстрації та реєстрації змін до відомостей в ЄДР будуть автоматично отримувати офіційні електронні адреси.

При оформленні паспорта громадянина України вперше, його обміну або за власним бажанням громадянину буде привласнена офіційна адреса.

Листи і повідомлення, надіслані на офіційну електронну адресу, будуть вважатися спрямованими і офіційно врученими, і не зажадають додаткового документального підтвердження їх спрямування тощо.

Юрособи

Для юридичних осіб, самозайнятих осіб та інших суб'єктів правовідносин пропонується ввести процедуру реєстрації офіційної електронної пошти, яка буде використовуватися в діловому спілкуванні, під час листування з судами, державними органами тощо.

Передбачається поетапний перехід комунікацій в електронному вигляді, але якщо офіційна адреса не зареєстрована і відсутня в ЄДР, зберігається форма направлення листів.

Фізособи

Для фізичних осіб також пропонується впровадження такого поняття і можливість використання офіційної електронної пошти, яка буде присвоюватися громадянам при отриманні паспорта, зміни даних у паспорті. Проте фізичні особи будуть отримувати офіційну електронну адресу тільки за бажанням.

Громадяни зможуть отримати офіційну електронну адресу через Єдиний портал державних послуг «Дія».