Незважаючи на невеликий відкат котирувань минулого четверга — вже у минулу п'ятницю долар знову виріс і в цілому попередній тиждень пройшов з трендом на девальвацію гривні. Психологічно такі настрої ринку будуть відображатися на поведінці учасників торгів і сьогодні, що буде тиснути на курс гривні.

На поведінці міжбанку сьогодні будуть відображатися такі чинники:

1) Початок основного періоду відшкодувань ПДВ експортерам. Вони будуть намагатися витрачати в першу чергу гривневі надходження від держави і продавати валютну виручку по мінімуму. Це призведе до зниження обсягів пропозиції на торгах і спрацює проти нацвалюти;

2) Наближення кінця місяця. Компаніям треба закривати свої операції на звітну дату, що активізує обсяги операцій на міжбанку і поступово збільшить статистику торгів;

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

3) Майбутній завтрашній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Пропонуватимуться гривневі облігації на 140, 336, 931 і 1393 дні, а також доларові — на 309 днів. Останній подібний аукціон пройшов досить вдало для мінфінівців (вони продали паперів на 11,5 млрд гривень в еквіваленті) і чиновники мають за мету повторити це і на завтрашньому аукціоні. Якщо це станеться, то значні обсяги аукціону позначаться на поведінці ресурсного і опосередковано валютного ринків;

4) Стрімке зростання котирувань євро. Після новин про пропозицію американським урядом збільшення вливань в економіку США ще близько на 1 трильйон доларів для покриття витрат, пов'язаних з наслідками епідемії коронавируса — євровалюта вже перевищила психологічний поріг в 1,17 долара за євро і продовжує поступово дорожчати на світових ринках. Зреагувало і золото, пробивши поріг в 1935 доларів і періодично піднімаючись і вище. Все це опосередковано відбивається на курсі євро щодо гривні та робить з євровалюти основний інструмент для спекулянтів як на зовнішніх, так і на українському ринках. Курс євровалюти впевнено перевалив через відмітку в 32 гривні і поки поступово зростає.

У понеділок спекулятивні атаки на гривню посиляться, а нерезиденти продовжать виходити з гривневих ОВДП, що створить додатковий тиск на нацвалюту. У моменти виходу іноземців на торги з купівлею валюти — спекулянти, маючи підвищений попит на валюту — намагатимуться максимально задирати котирування на міжбанку, що швидко буде відбиватися і на готівковому ринку.

Маючи поступове збільшення курсу — експортери не будуть поспішати продавати відразу всю валютну виручку, а стануть це робити частинами — в моменти максимального зростання котирувань на торгах.

Відео: Доларозалежність: чому влада ЄС хоче слабкий євро, а НБУ — низьку облікову ставку

Все це створює тиск на гривню і єдиним стримуючим фактором зараз залишаються інтервенції Нацбанку по продажу долара, щоб збити ажіотаж.
Регулятору і сьогодні доведеться активно бути присутнім на ринку, щоб стримувати розкачку котирувань.

Ринок 27 липня залишиться дуже залежним від:

1) курсових завдань і поведінки великих місцевих компаній;
2) дій спекулянтів;
3) активності по скупці валюти нерезидентами;
4) інтервенцій НБУ і його цінників при цих операціях регулятора;
5) поведінки пари євро / долар на міжнародних ринках.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 27 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,70 — 28,00 гривень, євро — коридор 32,27 — 32,86 гривень. А статистика торгів понеділка по нашим розрахункам буде у межах $ 210-240 млн при здійсненні до 510-670 угод.

Через зростання курсової нестабільності на міжбанку — готівковий ринок сьогодні продовжить проводити політику частої зміни цінників обмінників протягом дня по долару і особливо — по евро.

Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,45 — 28,05 гривень,євро — коридор котирувань покупок і продажів 31,70 — 32,90 гривень.

Через значні валютні коливання по парі євро / долар на міжнародних ринках — готівковий євро буде схильним до істотних курсових стрибків щодо гривні протягом понеділка і залишиться головним спекулятивним інструментом сьогодні як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,55-27,75 і продаж 27,85 -28,02 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60 -27,73 гривень і продаж 27,74-27,80.

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram