За минулий тиждень курс безготівкового долара виріс до 27,84/27,87 грн/$. А до вечора минулої п'ятниці в обмінниках долар можна було купити за 27,85 — 27,9 грн/$.

Не відставав і євро. Він швидко подолав поріг в 32 грн і до кінця минулої п'ятниці його котирування на міжбанку перебували в межах 32,33/32,36 грн/євро, а готівковий євро продавався по 32,1 — 32,2 грн/євро.

Зміна голови Нацбанку і заяви політиків про зростання найближчим часом курсу до 30 грн для латання дірок у бюджеті психологічно тиснули на настрої учасників торгів і населення. А скупка валюти нерезидентами і великими місцевими гравцями на тлі її утримування експортерами та валютних ралі по парі євро/долар на світових ринках лише прискорювали знецінення гривні.

Читайте також: Українці практично не знають, як наповнюється бюджет і куди йдуть податки — дослідження

Незважаючи на заходи, вжиті Нацбанком, і достатню кількість позитивних новин для гривні, валютний ринок залишився дуже залежним від поведінки великих гравців, нерезидентів і спекулянтів. І це обіцяє значні коливання курсу і на цьому тижні.

Що вплине на курс в кінці липня


Основними факторами, які визначатимуть поведінку учасників ринку найближчим часом будуть:

1. Завершення місяця і виплати відшкодувань ПДВ експортерам.

Компаніям необхідно оперативно закрити всі свої валютні розрахунки по липню, що збільшить статистику торгів. Пройдуть і основні виплати відшкодувань ПДВ експортерам, що знизить їх потребу у продажу валютної виручки.

Враховуючи зростання котирувань останніх днів, експортери притримуватимуть валютну виручку і виходитимуть з продажем валюти тільки в моменти максимально високих цінників. Все це спрацює проти гривні.

2. Проведення 28 липня аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП.

На момент написання статті Мінфін планує розміщувати гривневі облігації без зазначення обсягів розміщення на 140, 336, 931 і 1393 дні, а також доларові на 309 днів.

Попередній аукціон був доволі успішним і мінфінівці постараються не сповільнювати темпів і в цей вівторок. Прибутковість на останньому аукціоні в гривні склала від 7,74% до 10,25% річних, а за доларовими облігаціями — 3,39%.

Банки охоче купують ОВДП. Адже під них фінустанови можуть оперативно отримати у Нацбанку рефінансування під 6% річних. Не забувають і про вторинний ринок, де прибутковість періодично навіть вище (близько 10-12%).

Читайте також: Інвестиції банків в ОВДП — вже за рамками здорового глузду

Це забезпечує латання дір в бюджеті і дозволяє фінансистам заробити від 1,74% до 6% річних. Дефіцит гривні під час проведення аукціону (вівторок, 28 липня) і в середу (день розрахунків за нього) зіграють на користь гривні і на валютному і на ресурсному ринках.

3. Готівковий ринок, поведінка нерезидентів і дії спекулянтів.

Власники обмінників продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку і реальний попит і пропозицію валюти з боку населення. Інтерес громадян до валюти виріс на тлі заяв чиновників про необхідність девальвації нацвалюти до рівня 30 грн за долар.

Читайте також: У президента розповіли, чи варто зараз купувати долари

Зростання курсових ризиків змусить фінансистів збільшити спред між купівлею і продажем валюти, а також простимулює їх періодично грати «на підвищення».

Нерезиденти продовжать поступово виходити з українських гривневих ОВДП та купувати валюту. Але намагатимуться робити це невеликими обсягами, щоб не розбурхувати ринок. В основному свої операції вони проводитимуть через Сітібанк.

Спекулянти на цьому тижні будуть активні як ніколи. Вони стануть заробляти як у форматі «дві сторони», так і за рахунок різниці готівкового та безготівкового курсів. А крім того, — будуть підлаштовуватися під дії великих гравців, намагаючись максимально розгойдувати курс протягом дня.

У спекулянтів з'явиться ще і можливість зіграти на страхах подальшої девальвації гривні. Особливо, якщо нерезиденти на міжбанку активизують дії із скупки валюти.

Додатковим заробітком для спекулянтів стане гра по парі євро/долар на міжнародних ринках, а також активне розгойдування цінників по євро щодо гривні за результатами цих валютних ралі.

4. Інтервенції Нацбанку і ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанку доведеться знову активно згладжувати курсові коливання на торгах і протидіяти спекулятивному розгойдуванню ринку мало не щодня.

За нашими розрахунками, аби зупинити подальший тиск на гривню і стабілізувати ситуацію, регулятору на цьому тижні доведеться продати не менше $230-380 млн.

Цінники НБУ залишаться в цьому випадку головним курсовим орієнтиром для ринку, а поведінка великих гравців і їх курсові завдання істотно впливатимуть на тренд на міжбанку в цей період.

Ліквідність у банківській системі збережеться на високому рівні, що дасть можливість банкам виконувати всі вимоги Нацбанку за цим показником. Майбутні надходження відшкодування ПДВ експортерам з урахуванням планових погашень ОВДП дозволять банкам, за розрахунками «Мінфіну», зберегти залишки на своїх коррахунках в межах від 41 млрд грн до 65 млрд грн.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на:

  • поведінку міжбанку;
  • реальний попит і пропозицію валюти з боку населення;
  • рівень конкуренції у своєму регіоні;
  • співвідношення пари євро/долар на міжнародних майданчиках.

Спред по долару більшість обмінників фінкомпаній триматимуть в межах 15 — 25 коп, а в банках — 15-40 коп.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 27 -31 липня в обмінниках фінкомпаній в межах 27,5 — 28,3 грн/$, а в банках — 27,45 — 28,4 грн/$.

На міжбанку. Через загальну нестабільність ситуації і значну кількість факторів, які мало залежать від самих учасників торгів, коливання курсу на торгах посиляться. Основними гравцями будуть великі місцеві компанії, Нацбанк, спекулянти і нерезиденти, які працюють з українськими ОВДП на первинному та вторинному ринках.

НБУ буде змушений майже щодня виходити на торги з доларовими інтервенціями. Від того, наскільки регулятор зможе згладжувати тиск на гривню, залежатиме рівень курсових коливань на цьому тижні. Використовувати Нацбанк при своїх інтервенціях буде Matching.

За розрахунками «Мінфіну», коридор за безготівковим доларом на міжбанку перебуватиме в межах 27,55 — 28,30 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу поступове зростання операцій в межах $210-240 млн при укладенні до 510-670 угод. Валютний та ресурсний міжбанк активізується за рахунок:

  • наближення закінчення місяця;
  • проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП і розрахунків по ньому.

У четвер — п'ятницю завдяки ефекту закінчення місяця традиційний фактор завершення робочого тижня не спрацює і особливого зниження активності на міжбанку не відбудеться. Обсяги операцій на торгах перебуватимуть в межах $195-230 млн при вчиненні до 490-630 угод.