Агентство уточнює, що Швейцарія відповідає всім 3-м параметрам на потрапляння в американський список валютних маніпуляторів: має позитивне сальдо рахунку поточних операцій і двосторонній торговий профіцит, а також використовує валютні інтервенції: скуповує долар для запобігання надмірно сильного зміцнення швейцарського франка.

Читайте також: Мінфін США визнав Китай валютним маніпулятором

Влада Швейцарії вдається до валютних інтервенцій, так як попит на швейцарську валюту підвищується під час криз. Інвестори традиційно вважають франк притулком для інвестицій, коли світова економіка входить у період невизначеності.

Вашингтон допускає, що Швейцарія штучно послаблює свою валюту шляхом скуповування долара, щоб надати місцевим виробникам експортні переваги. Швейцарська влада дані претензії відкидає.

Читайте також: В НБУ пояснили, чому дорожчає долар

Варто нагадати, що ще на початку поточного року Штати включили Швейцарію в список країн, за якими спостерігають. Вашингтон вважає, що Швейцарія маніпулює курсами валют. Американці внесли Швейцарію в цей список після того, як швейцарський франк продемонстрував рекордне за 3 роки зміцнення.