Як зростав попит

За його словами, наприкінці 2019-го почав зростати попит на готівкову гривню.

«Коли почався карантин, попит тільки прискорився. Якщо минулого року темпи приросту становили менше за 5-10% на рік, то зараз ми вийшли на 25% приросту», — написав Демків.

Читайте також: Банкноти з Вернадським припали до душі. Обсяг готівки в обігу збільшився на 20% (аналітик)

За його словами, таке зростання обсягу готівки в системі не є свідченням емісії — економічні агенти різко почали віддавати перевагу паперовим грошам над безготівковими розрахунками.

Скільки знімали готівки

Так, у квітні — місяці жорсткого карантину – з карткових рахунків зняли на 18,7% менше, ніж місяцем раніше. Показники травня також поступаються показникам докризового лютого. Так само просіла й кількість операцій зі зняття готівки.

Читайте також: Чому криза є, а сплеску інфляції і обвалу гривні — немає

Вірус дещо змінив нашу поведінку, ми стали більше розраховуватися дистанційно. Однак це не компенсувало втрати у покупках, на скорочення кількості яких вплинув карантин (наприклад, відвідування кінотеатрів). Тому тут теж скорочення.

Читайте також: Готівка — ключ до спокою. 8 порад бізнесу в період кризи

Депозити

Депозити теж залишаються в банківській системі, тобто приріст готівки не є наслідком зняття коштів з банківських рахунків.

«Ризикну припустити, що ключова причина — це сіра економіка. Якась частина працівників почала отримувати зарплату готівкою. Додати сюди тих, хто втратив роботу, і ми бачимо пояснення зменшення обсягів видаткових операцій з використанням карток — на них стало надходити менше коштів. Очевидно, зменшилася інкасація — менший, ніж раніше, відсоток готівки потрапляє назад до банківської системи», — вважає Демків.

Оформити депозит у гривні з вигідною ставкою