Девальваційні настрої минулого тижня позначаться на поведінці учасників торгів і сьогодні. Спроби розгойдати курс продовжаться, а на настрої учасників ринку будуть впливати:

1) Пік клієнтських бюджетних платежів. 20 липня практично останній день сплати значної кількості податкових зобов'язань у бізнесу. Компанії будуть активно розраховуватися з державою і дефіцит гривні простимулює продаж валюти на міжбанку з боку експортерів, на фоні дуже обмежених можливостей щодо її купівлі у імпортерів. Клієнтські розрахунки з бюджетом сьогодні будуть основним драйвером поведінки валютного та ресурсного ринків і стануть головною «підстраховкою» для гривні;

2) Завтрашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Станом на ранок 20 липня чиновники мають бажання продавати без обмежень гривневі облігації на 182,343 і 581 день і доларові на 204 дні. Ми прогнозуємо, що після остаточних консультацій з первинними дилерами мінфінівці все ж таки поставлять обмеження по 182 денним паперам на загальну суму до 500 млн гривень, а всі інші папери — продаватимуть, як спочатку і оголошували — без обмеження по сумі розміщення.

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Останній аукціон 14 липня показав низький інтерес інвесторів щодо облігацій в гривні і активну скупку українських боргових зобов'язань у валюті. Продали всього ОВДП в еквіваленті на 8,3 млрд гривень, в тому числі в гривні лише на 10,6 млн гривень, проте у валюті — на $ 306,3 млн.

За прогнозами «Мінфіну» завтра на новому аукціоні ситуація повториться — по гривні обсяги залучення будуть значно нижче, ніж покупки валютних паперів. У будь-якому випадку — такі значні ресурсні потоки позначаться на поведінці валютного та ресурсного ринків;

3) Продовження валютних ралі по парі євро / долар на міжнародних ринках. Зустріч лідерів країн ЄС з питання подальшої фінансової протидії наслідкам коронавируса показала значні розбіжності у підходах та поглядах різних країн по використанню 750 млрд євро коштів у вигляді як безоплатної допомоги, так і у вигляді кредитування.

Напружена ситуація і в економіці США, де проблеми з різким зростанням безробіття, соціальним невдоволенням і протистоянням США-Китай на фоні майбутніх президентських виборів — тільки посилюються. На даний час євро вже перевищив 1,144 долара і сьогодні курсові стрибки по цій парі продовжаться. Це буде дуже суттєво впливати і на курс євро щодо гривні на сьогоднішніх українських торгах і в обмінниках.

Відео: Новий голова НБУ. Що буде з інфляцією і курсом гривні

Експортери, спостерігаючи зростання котирувань останніх днів — продовжать «підігравати» спекулянтам, притримуючи основні обсяги своєї валютної виручки протягом сесії до моменту максимальних рівнів курсів на торгах. Протягом дня це створить певний психологічний тиск на ринок і буде грати проти гривні, а періодичні виходи на торги нерезидентів, що виходять з українських гривневих ОВДП — створять додатковий попит на валюту і також «підіграють» спекулянтам.

Сьогодні спекулянти будуть на валютному ринку заробляти як за рахунок роботи у форматі «в дві сторони», так і за рахунок різниці між курсами готівкового та безготівкового ринків, а також при найменших можливостях — за рахунок розгойдування міжбанківських котирувань зі спробами продовження гри «на підвищення» .

Якщо котирування знову активно підуть вгору намаганнями спекулянтів — «Мінфін» не виключає виходу НБУ з продажем долара, щоб збити ажіотаж. Обстановка на валютному ринку залишиться напруженою.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 20 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,30 — 27,65 гривень, євро — коридор 31,14 — 31,74 гривень. Обсяги операцій на торгах складуть від $ 190 млн до $ 230 млн, а кількість угод — від 520 до 690.

На міжнародному ринку валютні ралі по парі євро / долар продовжаться і крос-курс цієї пари буде знаходитися в широкому коридорі від 1,1410 до 1,1480 долара за євро. Це буде істотно впливати на поведінку курсу євро щодо гривні і на українському міжбанку.

Готівковий ринок сьогодні знову працюватиме з оглядкою на поведінку міжбанку і якщо реальний попит на валюту з боку населення знову зростатиме — власники обмінників продовжать гру «на підвищення» з частою зміною цінників обмінників протягом дня.

Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,20 — 27,75 гривень, євро — коридор котирувань покупок і продажів 30,85 — 31,80 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,15-27,40 і продаж 27,48-27,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30-27,38 гривень і продаж 27,42-27, 50.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram