Вибір президента пав на нинішнього голову правління Укргазбанку Кирила Шевченка.

«Призначити Шевченка Кирила Євгеновича на посаду голови Національного банку України», — йдеться в документі. 

Як писав «Мінфін», Зеленський пообіцяв голові МВФ Кристалині Георгієвій до кінця тижня запропонувати Раді нового керівника Національного банку України.

Що ми знаємо про Шевченка 

Кирило Шевченко з 2015 року очолює державний Укргазбанк, більше 20 років працює у банківській системі. Має багато зв’язків та отримав чималий вплив. 

Його знають, як достатньо тямущого спеціаліста і великого дипломата, який вміє домовлятися з усіма. Йому вдалося знайти точки дотику і з командою колишнього президента Петра Порошенка, і Володимира Зеленського. Кажуть, що саме завдяки зусиллям Шевченка, його заступник Євген Мецгер в Укргазбанку очолив державний Укрексімбанк. Також він лобіював Геннадія Хелемського у голови Ощадбанку, і той був на волосинці від призначення. В останній момент програв Сергію Наумову з Піреус Банку.

Головним досягненням Кирила Шевченка у ЗМІ підноситься очищення балансу Укргазбанку від токсичних активів після кризи 2014-2016 роки. Було багато розмов про те, що цей процес має закінчитися входженням до складу акціонерів нашого держбанку Міжнародної фінансової корпорації (МФК, IFC) — однієї зі структур Світового банку. Однак переговори з цього приводу затягнулись. У Міністерстві фінансів прогнозували, що угода відбудеться до кінця 2019 року. Але фінальних домовленостей ще не досягнуто.

Розповідають, що Шевченко давно хотів очолити Нацбанк. Єдиною перешкодою до цієї посади вважається історія із закриттям Терра Банку шість років тому. У 2010 році Шевченко з партнерами став акціонером і топ-менеджером цієї структури, а у 2012 році продав банк. У 2014 році банк був визнаний неплатоспроможним, і навіть відкривалися кримінальні справи щодо розкрадань. Правоохоронці не довели все до логічного кінця, і до цієї історії досі вистачає запитань. 

Раніше «Мінфін» докладно писав про рейтинг кандидатів на посаду голови НБУ в статті Депутати хочуть змінити голову НБУ: хто прийде після Смолія.

Передісторія

  • 3 липня Верховна Рада схвалила звільнення голови Нацбанку Якова Смолія за власним бажанням через «політичний тиск».
  • Голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев заявив, що, критикуючи Національний банк, фінкомітет не збирався звільняти голову НБУ Якова Смолія, його відставка стала несподіваною.
  • 1 липня Смолій подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через «систематичний політичний тиск».
  • Серед механізмів політичного тиску на НБУ він назвав проплачені мітинги, тиск через суди, інформаційні атаки і необґрунтовані політичні оцінки.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку.