«Повідомив @KGeorgieva, що до кінця тижня запропоную парламенту кандидатуру нового голови НБУ. Це буде незалежний технократ, який продовжуватиме незалежний курс Нацбанку. Всі рішення я приймаю тільки в інтересах народу України», – йдеться в повідомленні.

Раніше в Офісі президента дали коментар американському виданню Washington Post, заявивши, що були здивовані рішенням Якова Смолія піти у відставку з посади голови НБУ і наголосили, що президент Зеленський підтримує незалежність Нацбанку.

Читайте також: Рожкова сподівається, що новий голова НБУ збереже команду

Імовірні кандидати на посаду

Найімовірнішими кандидатами на місце Смолія вважають ексголову Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука, нинішнього голову Укргазбанку Кирила Шевченка і голову Ради НБУ Богдана Данилишина.

Читайте також: Шевченко vs Лавренчук: Рейтинг претендентів на посаду голови НБУ від читачів «Мінфіну»

Раніше «Мінфін» докладно писав про рейтинг кандидатів на посаду голови НБУ в статті Депутати хочуть змінити голову НБУ: хто прийде після Смолія.

Передісторія

  • 3 липня Верховна Рада схвалила звільнення голови Нацбанку Якова Смолія за власним бажанням через «політичний тиск».
  • Голова фінкомітету Ради Данило Гетманцев заявив, що, критикуючи Національний банк, фінкомітет не збирався звільняти голову НБУ Якова Смолія, його відставка стала несподіваною.
  • 1 липня Смолій подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через «систематичний політичний тиск».
  • Серед механізмів політичного тиску на НБУ він назвав проплачені мітинги, тиск через суди, інформаційні атаки і необґрунтовані політичні оцінки.
  • 2 липня президент Володимир Зеленський зареєстрував проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку.