За словами експерта, монетарний режим інфляційного таргетування, як правило, функціонує в тих країнах, де є сильні та незалежні центробанки. Його було запроваджено в Україні з 2015 році. Він полягає в тому, що центральний банк за допомогою облікової ставки та гнучкого валютного курсу утримує передбачувану низьку інфляцію та забезпечує стабільність цін.

Зараз існує фундаментальний конфлікт між владою та регулятором. «Заради досягнення короткострокового покращення рівня життя і отримання політичних дивідендів є висока мотивація збільшення кількості грошей, дешевих кредитів та інших стимулів, які короткостроково позитивно вплинуть на рівень життя людей. Але тим самим вони закладають бомбу уповільненої дії у вигляді зростаючої інфляції та девальвації», — вважає Василь Матій.

Чому пішов Смолій

Як писав «Мінфін», Ввечері 1 липня стало відомо, що голова правління Національного банку України Яків Смолій написав та подав Президенту України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням. Він пояснив це рішення систематичним політичним тиском.

За словами Смолія, з боку влади неодноразово звучали заяви «залити економіку грошима».

Читайте також: Де візьмуть 100 мільярдів для бюджету: намалюють або знову позичать

«На нарадах за участю народних депутатів, Кабміну, прем'єр-міністра та президента у бік НБУ неодноразово звучали пропозиції «залити економіку грошима», скасувати Базельські принципи, встановити такий курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30 грн/$, тому що такі параметри закладені в бюджеті. Це все і змусило мене прийняти це рішення», — стверджує екс-голова НБУ.

3 липня на позачерговому засіданні Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку України.