Коли очікують транш

«Уже в 20-х числах місяця, я сподіваюсь, ми підпишемо черговий меморандум про надання наступного траншу макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 млрд євро від Європейського Союзу. Це сьогодні було проговорено з віцепрезидентом Європейської комісії», — сказав Шмигаль.

Прем'єр наголосив, що це також свідчить про те, що незалежно від зміни глави НБУ Україна залишається стабільною.

Читайте також: Євросоюз стурбований відставкою голови Нацбанку

Нагадаємо, у травні в Європейській комісії констатували, що Україна, ухваливши закон про банки, виконала всі умови, необхідні для отримання останнього траншу четвертої програми макроекономічної допомоги у розмірі 500 млн євро.

Передісторія

  • У вересні 2018 року Україна і ЄС підписали кредитну угоду про надання 4-ї програми макро-фінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на 1 млрд євро і меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплені умови виділення цих коштів.
  • Сума в 1 млрд євро була розділена на два рівних транші. Перший з них ЄС перерахував у грудні 2018 року. Отримання другого прогнозувалося на весну-2019, однак на той період Україна не виконала низки зобов'язань.
  • Уряд Гончарука чекав транш у 1 кварталі 2020 року.
  • 13 травня Рада ухвалила «антиколомойский» закон про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. «За» законопроект № 2571-д проголосувало 270 депутатів.
  • Прийняття цього закону було останньою вимогою і МВФ для надання нової програми.