Всі економічні фактори, які могли вплинути на поведінку українського міжбанку в період з 30 червня по 3 липня були перекреслені однією новиною — гучною відставкою голови НБУ Якова Смолія і його заявою про політичний тиск на Національний банк.

Ця новина спровокувала миттєву реакцію ринків і вже 2 липня НБУ був вимушений активно продавати долар на міжбанку, щоб збити ажіотаж. При цьому міжнародні інвестори так і не купили українські цінні папери строком на 12 років на суму $1,750 млн з паралельним викупом Мінфіном боргів України з погашенням у 2021-2022 роках на суму $750 млн.

Відставка виявилася несподіваною для всіх. Паніку вдалося погасити тільки за рахунок інтервенцій НБУ та продажу валюти держбанками в четвер. Безготівковий долар за тиждень виріс не так сильно як міг би — з 26,68/26,71 до 27,10/27,13 грн/$. А готівковий долар увечері п'ятниці, 3 липня, продавали по 27,03 — 27,14 грн/$.

Можна довго сперечатися над формулюванням «політичний тиск», але тепер вже колишній головний банкір країни з трибуни Верховної Ради відкрито заявив про те, що в країні є сили, які бажають отримати інфляцію на рівні 11% за підсумками року і курс на рівні 30 грн/$.

Подібна інформація, без сумніву, буде турбувати ринок найближчим часом. В період глобальної світової кризи, карантину, торгових воєн між провідними світовими економіками і «гонкою друкарських станків» ФРС США та ЄЦБ, питання виживання української економіки стоїть дуже гостро. І від того, хто сяде у крісло очільника Нацбанку та його фінансової політики багато в чому залежать перспективи України та добробут її громадян. Інтрига з призначенням голови НБУ буде основним чинником наступного тижня.

Читайте також: Шевченко vs Лавренчук: Рейтинг претендентів на посаду глави НБУ від читачів «Мінфіну»

Невизначеність з керівництвом Нацбанку впливає на поведінку всіх сегментів валютного ринку. А середньострокова перспектива можливої девальвації гривні розкачала і готівковий ринок, де попит на валюту почав рости. Поки цей попит не критичний, але громадяни теж захвилювалися.

Читайте також: Відставка голови НБУ. Хто замінить Смолія і що буде з економікою

Курс валют на 4-5 липня

Котирування готівкового долара будуть в межах:

  • прийом 26,85 — 27,02 грн/$,
  • продаж 27,03 — 27,20 грн/$

Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

Частина пунктів обміну валют в залежності від своїх задач можуть скорегувати розраховані «Мінфіном» курси на плюс-мінус 3-5 копійок.

Котирування євро. Особливих потрясінь на міжнародних ринках власники обмінників на нічний азіатській сесії у п'ятницю не очікують. Крім цього, 4 липня в США відзначають День Незалежності, що знизило до мінімуму активність по долару на всіх міжнародних ринках. Тому на суботу і неділю фінансисти закладуть крос-курс євро/долар в межах вечірніх п'ятничних рівнів від 1,1230 до 1,1250 долара за євро.

За розрахунками «Мінфіну» курс готівкового євро в обмінниках 4-5 липня буде в межах:

  • прийом 30,15 — 30,39 грн/€
  • продаж 30,40 — 30,60 грн/€

Спред по євро складе від 15 до 35 копійок.

Можлива ще невелика корекція наших розрахункових котирувань — максимум в межах плюс-мінус 5-8 копійок на євро.

Котирування російського рубля. За нашими розрахунками в обмінниках 4-5 липня курс рубля буде знаходитися в межах:

  • купівля 0,360-0,374 грн/руб
  • продаж 0,378 — 0,384 грн/руб.