Катерина Рожкова висловила сподівання на ефективне співробітництво з президентом та урядом. Разом з цим вона назвала умови, за яких покине Нацбанк.

Читайте також: Відставка голови НБУ. Хто замінить Смолія і що буде з економікою

«Для нашої команди червоними лініями залишаються ті лінії, які були озвучені головою НБУ (Яковом Смолієм, – ред). Це незалежність НБУ як інституції. Це право НБУ приймати рішення незалежно від політичних уподобань або побажань, а тільки з метою забезпечення і підтримання макрофінансової стабільності. Це недопустимість запуску друкарського станка, повернення збанкрутілих банків колишнім власникам та адміністративного втручання в ринкові відносини», – зазначила нова очільниця Нацбанку.

Читайте також: Шевченко vs Лавренчук: Рейтинг претендентів на посаду голови НБУ

Передісторія

  • 1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням через «систематичний політичний тиск».

  • 2 липня президент прийняв відставку. Підтримав відставку і профільний комітет Ради.

  • 3 червня на позачерговому засіданні Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Чому пішов Смолій

Як розповів ексголова НБУ, на Національний банк тиснуть з метою прийняття рішень, які не є економічно обгрунтованими.

Читайте також: Депутати хочуть поміняти голову НБУ: хто прийде після Смолія

«Протягом року проплачені мітинги проти НБУ та керівництва, на яких виступають депутати. Місяць блокування мого будинку, блокування будинків моїх заступників — це системний тиск», — зазначив Смолій.

Крім того, за його словами, з боку влади неодноразово звучали заяви «залити економіку грошима».

«На нарадах за участю народних депутатів, Кабміну, прем'єр-міністра та президента у бік НБУ неодноразово звучали пропозиції «залити економіку грошима», скасувати Базельські принципи, встановити такий курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30 грн/$, тому що такі параметри закладені в бюджеті. Це все і змусило мене прийняти це рішення», — розказав Смолій.