Новий підрозділ в НБУ створено для забезпечення  ефективного виконання Нацбанком функцій щодо регулювання ринків небанківських фінансових послуг в межах проєкту «спліт».

Що відомо про Ольгу Гурбич

Ольга Гурбич уже 15 років працює у сфері фінансових послуг, із них — 12 років на керівних посадах.

Останнім місцем роботи Ольги є Світовий Банк. 3 2015 до 2019 року Ольга була Членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Читайте також: «Спліт»: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Із 2005 до 2015 року працювала в Allianz Group, одній із найбільших фінансових груп у світі, СК «ПРОСТО-Страхування», компанії «АРТ.Консалтинг», експортному страховому агентстві «ЕКСАР» та юридичному бюро «Бондар і Бондар», де займалася питаннями правового супроводу, розробленням страхових продуктів, управлінням інвестиційними проєктами тощо.

Читайте також: НБУ поки не дозволить небанківським фінустановам залучати кошти вкладників

Обов'язки на посаді

До основних обов’язків Ольги Гурбич належатимуть:

  • розроблення пропозицій до законодавчих актів України з питань регулювання діяльності небанків;
  • розроблення проєктів нормативно-правових та розпорядчих актів НБУ відповідно до законодавства України, міжнародних норм діяльності та положень європейського законодавства;
  • аналіз стану та тенденцій розвитку ринків фінансових послуг;
  • моделювання процесів із питань регулювання та нагляду за небанківськими фінансовими установами тощо.

Читайте також: Чистки на небанківському ринку не буде — НБУ

Нагадаємо

  • З 1 липня НБУ розширить межі свого регулювання на небанківські фінустанови відповідно до закону про «спліт».
  • 12 вересня 2019 року Рада ухвалила закон про «спліт». Тоді за нього проголосувало 296 депутатів. 16 жовтня цей закон підписав президент.
  • Модель нового регулювання ринку факторингу Нацбанк презентував 4 травня під час обговорення з фінкомпаніями «Білої книги» і опублікував у документі «Майбутнє регулювання небанківського мікрокредитування».
  • Згідно з ним НБУ планує дозволити фінкомпаніям додатково залучати кошти афілійованих осіб і кошти на умовах субборгу. Також компанії можуть випускати акції й корпоративні облігації з їх публічним розміщенням.