Скільки і кому заплатять

Сума виплати — 462 євро на місяць, до якої додається 139 євро на кожного члена сім'ї одержувача, але не більше 1015 євро на сім'ю.

На виплату «мінімальної життєвої ренти», як її називають в Іспанії, уряд буде витрачати 3 млрд євро на рік.

Програмою підтримки можуть користуватися люди, що не мають іспанського громадянства, але проживають у країні. В основному це емігранти з країн Північної Африки і Східної Європи.

Читайте також: Іспанія прийняла закон про базовий мінімальний дохід

Виплата мінімальної життєвої ренти не пов'язана з пандемією COVID-19. На її введення тривалий час наполягала популістська партія Подемос, що входить в правлячу коаліцію. Одне з гасел партії – боротьба з бідністю.

Читайте також: В Берліні безробітним будуть надавати базовий дохід

На початок року 26% населення Іспанії знаходилося на межі бідності і соціальної ізоляції, повідомив спеціальний представник ООН з проблеми бідності та прав людини Філіп Альстон.

Концепція базового доходу

Концепція базового доходу практикується в низці країн світу.

11 вересня 2018 року жителі швейцарського села Рейнау проголосували на референдумі за отримання $2570 щомісяця у вигляді базового доходу.

Експеримент по введенню базового доходу проводили і у Фінляндії. Там виявили, що отримані в якості базового доходу кошти не спричинили зростання зайнятості серед громадян, але зробили їх щасливішими.

Безумовний базовий дохід передбачає, що кожен громадянин країни отримує від уряду гарантовану суму грошей – безвідносно до того, скільки вони заробляють, і чи працюють взагалі.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».