Рівень доходів українців почав знижуватись після введення карантинних обмежень. «За опитуваннями Info Sapiens, менше половини респондентів, що працювали до карантину, отримали повністю оплату праці за березень», — йдеться у звіті НБУ.

За даними, які оприлюднив регулятор, у квітні реальна зарплата зменшилася на 0,5% порівняно із квітнем минулого року. Її скорочення відбулось вперше з березня 2016 р. Зменшиться реальна заробітна плата і за підсумками року, прогнозує НБУ.

Зміна реальної заробітної плати, пенсій та витрат на товари, р/р

«В 2020 р трирічна тенденція зростання доходів припиниться. Побоювання другої хвилі пандемії короновірусу стримуватиме відновлення робочих місць. Зростання зарплат після зняття карантинних обмежень малоймовірне. Ще до початку кризи стрімке зростання витрат на оплату праці стримувало ріст рентабельності підприємств», — робить висновок Нацбанк.

Доходи мігрантів

Вплинула криза і на доходи трудових мігрантів. Так, у березні-квітні вони знизилась на 9% порівняно з показниками минулого року. Головна причина цього – обмеження виїзду за кордон. «Після зняття карантину та відкриття кордонів очікується поступове збільшення трудової міграції», — очікує НБУ.

Читайте також: Заробітчанам шукатимуть роботу за кордоном безкоштовно

Причинами цього будуть зростання безробіття в Україні та попит на робочу силу в країнах ЄС.