Опитування провели серед 65 тис. програмістів. Запитували, які мови програмування вони знають і скільки їм за це платять. Рейтингом, який склав Stack Overflow, поділилося видання Inc.

«Мінфін» розмістив мови програмування, згідно з результатами рейтингу, за спаданням доходу, який вони приносять програмістам.

Підраховуючи результати, Stack Overflow використовував медіанну зарплату за 50 робочих тижнів. Іноземну валюту конвертували в долари.

1. Scala

Scala або Scalable Language — мова, яка була створена на початку 2000-х років німецьким вченим Мартіном Одерски. Програмісти, які працюють з цією мовою, отримують в середньому $150 тис. у США та близько $76 тис. в інших країнах.

Вона використовується багатьма розробниками старої і дуже популярної мови програмування Java. Основні фреймворки мови — Play та Lift — часто використовують новинні сайти, наприклад, The New York Times, Guardian, The Huffington Post, а ще соцмережі Twitter та LinkedIn.

Читайте також: Чому наші IT-шники масово налаштовані «валити» і які варіанти розглядають

2. Go

Мову програмування Go у 2007 році створили розробники Google. За словами одного з творців мови Роба Пайка, Go був придуманий для вирішення реальних проблем, що виникають при розробці програмного забезпечення в Google.

Програмісти, які володіють Go, заробляють $140 тис. у США та $74 тис. у середньому у світі.

3. Objective-C

Objective-C є однією з основних мов, які Apple використовує для створення своїх операційних систем OS X та iOS. Розробники, які використовують Objective-C, отримують в середньому $135 тис. у США та $64 тис. в інших країнах.

Цю мову програмування також використовують при розробці додатків для iOS. Мова програмування Objective-C з'явилася на початку 1980-х років і була головною мовою, що використовувалася на платформі NeXT, до того як Apple її придбала.

4. Kotlin

Kotlin, який створила петербурзька компанія JetBrains у 2010 році, допомагає розробникам писати програми для Android. Програмісти, які володіють Kotlin, заробляють $130 тис. у США та $54 тис. у середньому у світі.

Сьогодні цю мову використовують компанії Google, Square та Atlassian.

Читайте також: Активніше буде розвиватися біотех, штучний інтелект і фінтех

5. Perl

Мову програмування Perl створив лінгвіст Ларрі Уолл у 1987 році, коли працював в американській компанії Unisys. У світі Perl є однією з найпопулярніших мов програмування, оскільки розробники отримують в середньому $76 тис. У США за роботу з цією мовою готові заплатити $130 тис.

6. Ruby

Розробники, які знають Ruby, отримують $130 тис. у США та $71 тис. у середньому у світі. Ця мова програмування з відкритим вихідним кодом, яка була створена японським ученим Юкіхіро Мацумото у 1995 році і з того часу стала однією з найпопулярніших.

Ruby використовували для створення Twitter, GitHub та Kickstarter.

7. Rust

Rust — проект компанії Mozilla, який за задумом творців повинен був стати наступною сходинкою еволюції C і C++. Програмісти, які працюють з Rust, отримують в середньому $130 тис. у США та $74 тис. в інших країнах.

Цю мову програмування використовують такі проекти, як Firefox, Dropbox, Amazon та Coursera. Крім того, вона очолює рейтинг найулюбленіших мов на сайті Stack Overflow 5 років поспіль.

Читайте також: Інвестиції в український IT у 2019 році перевищили $500 мільйонів (дослідження)

8. C

C, створена Деннісом Рітчі у 1972 році, досі залишається однією з найпопулярніших мов. Розробники, які володіють C, можуть розраховувати на зарплату розміром у $125 тис. у США та $50 тис. у середньому у світі.

9. Swift

Apple створила цю мову програмування у 2014 році, і з того часу вона набирає популярності. За допомогою Swift можна створювати додатки для iOS, Mac, Apple TV і Apple Watch. Розробники зі знанням цієї мови отримують близько $125 тис. в США та $58 тис. у середньому у світі.

Uber, Airbnb, Square, додаток для медитації Calm та близько 500 тис. інших додатків в App Store хоча б частково написані на Swift.