Цілі співпраці з МВФ

За словами Марченка, Мінфін розробив проект Стратегії дій відомства до 2023 року, представлений для публічного обговорення.

«У документі з робочою назвою „Самодостатність“ (Graduate from IMF) в цілому йдеться про п'ять напрямів. Серед них: ефективні бюджетні витрати; податкове стимулювання економіки; зважена фінансова та боргова політика; якісні кадри і діджиталізація; детінізація», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чи зможуть пенсіонери розсварити Україну з МВФ

Міністр висловив упевненість, що до 2022 року Україна завершить чинну програму з МВФ, і до 2023 року буде обрано новий формат співпраці.

«Бачу нашу країну не реципієнтом ресурсів, а донором досвіду та технічної допомоги. Це амбітна, але реальна мета. Вона потребує покрокового плану дій, з чіткими завданнями і жорсткими дедлайнами», — сказав Марченко.

Що для цього потрібно зробити

Міністр назвав необхідні дії для того, щоб відмовитися від кредитування МВФ.

Зокрема, це зниження співвідношення боргу до ВВП до 55%, реформування державного банківського сектору зі зменшенням удвічі обсягів непрацюючих кредитів, а також підвищення розміру гарантованої суми відшкодування вкладів фізичних осіб до 800 тисяч гривень.

Читайте також: Нульова декларація. Прем'єр розповів, які доходи зобов'яжуть показати

Крім того, невідкладними кроками Марченко назвав створення Служби фінансових розслідувань замість податкової міліції, введення «нульової декларації», виведення з тіні грального бізнесу, а також перезапуск з 2021 року Державної податкової служби та Держмитслужби в статусі єдиних юридичних осіб з оновленням кадрового складу на 50-60%.

Читайте також: МВФ оприлюднив меморандум за новою програмою. Які завдання має виконати Україна

«Готуємо електронну акцизну марку для алкоголю і тютюнових виробів. Вже розпочато пілотний проект з автоматичного оформлення експорту, і до кінця поточного року ми плануємо, що до 500 митних декларацій в день будуть оформлятися автоматично», — розповів Марченко.

Раніше повідомлялося

  • 9 червня Рада директорів МВФ затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько $5 мільярдів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19. Термін програми - 18 місяців.
  • 12 червня Україна отримала перший транш за новою програмою, який склав $2,1 мільярда.