Партнер інвестиційного фонду Collaborative Fund і колишній оглядач The Motley Fool та The Wall Street Journal Морган Хаусель у есе «Психологія грошей» розповів про історії двох інвесторів. Видання Lifehacker обрало з неї 10 упереджень, які заважають людям стати успішними інвесторами.

«Мінфін» розповідає, чого не потрібно робити.

Дива інвестування

В есе «Психологія грошей» автор розповідає про двох людей. Перша історія — про Грейс Гронер. Вона стала сиротою у 12 років, так і не вийшла заміж. Більшу частину життя жінка жила одна в невеликому будинку і працювала секретаркою. Після смерті вона залишила $7 мільйонів на благодійність. Люди, що знали її, не розуміли, звідки у Грейс стільки грошей.

«Вона просто робила заощадження зі своєї скромної зарплати і вкладала їх у фондовий ринок», — пише Морган Хаусель.

Другий чоловік Річард Фусконе, колишній віце‑президент латиноамериканського підрозділу інвестиційного банку Merrill Lynch. Він отримав гарну освіту і став настільки успішним у своїй індустрії, що вийшов на пенсію у 40 років. А згодом оголосив про особисте банкрутство, до якого призвели великі позики і неліквідні інвестиції.

Хаусель зазначає, що в будь-якій іншій галузі такий розвиток подій неможливий. Не буває так, щоб Грейс Гронер провела операцію на серці краще, ніж кардіолог з освітою. Але в інвестуванні це реально, якщо правильно підійти до розпорядження грошима.

Втім, цьому заважають неправильні переконання. Ось деякі з них.

1. Кожному віддається заслужене

Роль удачі у фінансовому успіху часто недооцінюють, тому що її неможливо виміряти. І якось неввічливо вважати, що людина реалізувалася лише завдяки випадковості. Те ж саме і з провалами. Здається, що ті, хто зазнав невдачі, просто недостатньо намагалися, не все продумали або лінувалися. Це не завжди так, але ми за замовчуванням пояснюємо провали виключно помилками. І тут криється проблема.

Життя людини — це відображення його досвіду, знайомств, а також низка випадковостей.

Ви не можете вірити у ризик і не вірити в удачу, тому що це дві сторони однієї медалі. Вони демонструють, що іноді відбуваються речі, які впливають на результати більше, ніж зусилля.

Деякі люди народжуються в сім'ях, де заохочують освіту, а у когось ‑ навпаки. Одні живуть в країні з процвітаючою економікою, що сприяє підприємництву, інші — у війні і злиднях. Багатство, безсумнівно, можна заробити. Але не всі успіхи пояснюються наполегливою працею, і не вся бідність — лінню. Пам'ятайте про це, коли засуджуєте людей, в тому числі і себе.

Читайте також: Уоррен Баффет про найбільш вигідну інвестицію

2. Досвід — найкращий порадник

Упередженість завжди веде до програшу. Ваш особистий досвід становить, можливо, 0,00000001% від того, що сталося у світі. А ви, швидше за все, пояснюєте ним 80% явищ. Відчуваєте прірву між цими цифрами?

В залежності від місця і часу народження, минулого конкретної сім'ї, людина зростає з абсолютно різними уявленнями про світ і про економіку. Якщо ви будете приймати рішення, ґрунтуючись лише на власному досвіді, то є великий ризик розчаруватися.

Тож, якщо вас бентежать чужі стратегії інвестування або накопичення грошей, спробуйте проаналізувати їх неупереджено. Можливо, в них є сенс.

3. Історія допомагає моделювати майбутнє

Історія людства — це низка випадковостей і змін. Використовувати її в якості путівника майбутнім досить дивно. І фінансів це теж стосується. Зміни — наріжний камінь економіки. Наприклад, венчурна індустрія просто не існувала 25 років тому. Або візьмемо індекс S & P 500, який включає акції 500 найуспішніших компаній Америки. До 1976 року фінансові акції до нього не входили, а сьогодні вони складають 16% індексу. І знову історія тут марна.

З часом змінилися правила бухгалтерського обліку, розкриття інформації, аудит і ринкова ліквідність. Все змінилося.

А тому історії чужого успіху варто використовувати лише для натхнення. Якщо ви будете робити те ж саме, це не обов'язково приведе вас до такого ж результату.

Проте все це не означає, що минуле треба ігнорувати, коли мова заходить про гроші. Можна аналізувати, як люди реагують на стрес і стимули, жадібність і страх, тому що це вічно.

4. Песимізм — більш реалістична стратегія, ніж оптимізм

Якщо більш‑менш помітна людина напише, що буде рецесія, його запис перепостят. Обмовиться, що буде велика рецесія, — і йому зателефонують з газет. Обіцянка Великої депресії приведе його на телебачення. Розповідь, що попереду хороші часи, нічого такого не викличе. Одна з причин — величезна кількість шахраїв, що обіцяють золоті гори. А тому оптимізм швидше насторожує, ніж вселяє впевненість.

При цьому є раціональні причини обрати позитивне мислення. Адже оптимісти не ті, хто вірить, що все буде добре. Вони просто вважають, що шанси на благополучний результат з часом вищі, навіть якщо на цьому шляху будуть виникати невдачі. Гарантій тут ніяких немає. Просто від ідеї, що все можна зробити трохи краще і продуктивніше, стає приємніше жити. А від думки, що попереду одні невдачі — навпаки.

Читайте також: Практичний досвід. Скільки можна заробити, здаючи житло через Booking

5. Інвестувати варто за наукою

Гаррі Марковіц отримав Нобелівську премію з економіки за створення формул, які говорять вам, скільки у портфелі має бути акцій або облігацій, залежно від відповідного рівня ризику. Кілька років тому кореспондент газети The Wall Street Journal запитав лауреата, як він вкладає власні гроші. Той відповів, що його стратегія — звести до мінімуму майбутній жаль. Тож його портфель побудований за принципом 50 на 50.

В академічному уявленні про фінанси є багато речей, які технічно правильні, але не можуть описати, як люди діють в реальному світі. Велика кількість наукових робіт корисна. Але їх головна мета часто полягає в тому, щоб справити враження на інших вчених.

Дослідники прагнуть до точних правил і формул, а реальний світ за своєю природою уникає точності. Тому те, що часто має найбільше значення у фінансах, ніколи не оцінить Нобелівський комітет. А це смирення і можливість робити помилки.

6. Багатство відображається у дорогих покупках

Якщо ви бачите когось на автомобілі за 3 мільйони, ви, можливо, думаєте, що він багатий і успішний. Хоча все, що можна сказати, — це те, що він був багатшим на 3 мільйони до купівлі машини. Або він просто орендує цей автомобіль. Дорогі речі нічого не кажуть про людей. Багато з цих персон не такі вже успішні і витрачають велику частину грошей на статусні покупки.

Ми схильні судити про багатство з того, що бачимо. Ми не можемо бачити банківські рахунки або брокерські виписки, тому покладаємося на зовнішні ознаки: машини, будинки, фотографії з інстаграма. Але все це легко фальсифікувати.

Насправді багатство — це те, чого ви не бачите.

Це ті машини, які залишилися в автосалоні. Діаманти, які не куплені. Це активи у банку, які ще не були перетворені в те, що можна побачити. Коли люди говорять, що хочуть стати мільйонерами, насправді вони мають на увазі, що хочуть витратити мільйон. А це буквально протилежно тому, щоб бути мільйонером.

Сенс багатства — надавати вам можливість вибору. Фінансові активи на балансі дають саме це.

7. У вас немає права на помилку

Люди недооцінюють право на помилку майже у всьому, що пов'язано з грошима. Але саме усвідомлення цього допомагає бути більш витривалим і терплячим. Великі перемоги відбуваються нечасто, просто тому. що потрібно або дочекатися вдалого випадку, або багато працювати. Тож людина, яка залишає собі простір для маневру в разі помилок, має перевагу перед тією, хто закінчує гру в разі провалу.

Тут важливий психологічний момент. Можливо, з фінансової точки зору ви переживете зниження ваших активів на 30%. Але що воно зробить з вашими емоціями? Є ймовірність, що ви вигорите і все кинете саме тоді, коли перед вами відкриваються великі можливості.

Читайте також: Куди інвестувати $10 тисяч

8. Фінанси безпосередньо пов'язані з азартом

Якщо б тиск середньостатистичної людини підвищився на 3%, це б навряд чи на щось вплинуло. Але якщо фондовий ринок впаде на 3%, на це відреагують майже всі. Причина в тому, що у фінансової сфери існує розважальна функція. Тут є конкуренція, правила, засмучення, перемоги, поразки, герої, лиходії, команди та вболівальники. Це практично спортивне змагання!

При прийнятті фінансових рішень корисно постійно нагадувати собі, що мета інвестування — отримати максимальний прибуток, а не мінімізувати нудьгу. Коли немає азарту, це абсолютно нормально. Якщо ви хочете сформулювати це як стратегію, то використовуйте думку: можливості чекають там, де немає інших людей, тому що вони вважають, що це нудно.

9. Хто не ризикує, той не п'є шампанського

Ризик важливий, але він повинен бути виправданим і осмисленим. Наприклад, при грі в російську рулетку статистика на вашій стороні. Але жоден потенційний виграш не перекриє того, що може статися в разі провалу. А тому, якщо ваш фінансовий ризик може закінчитися повним розоренням, то ймовірне зростання його не вартує, навіть якщо шанси на успіх є.

10. Те, що відбулося в недавньому минулому, буде продовжуватися в майбутньому

Дуже поширена властивість психіки — схильність вважати, ніби те, що тільки трапилося, має продовжитися. І це впливає на нашу поведінку. Кожен великий фінансовий виграш або програш супроводжується очікуваннями нових успіхів або невдач. Наприклад, після падіння фондового ринку на 40% у 2008 році протягом довгих років прогнозувався черговий неминучий крах.

Однак у більшості випадків, якщо щось значне відбувається, то воно більше не повторюється. А якщо це і трапляється знову, то не впливає або не повинно впливати на ваші дії так, як ви схильні думати. Тому що очікування, підкріплені недавніми обставинами, короткострокові, а фінансові цілі — довгострокові.

Стабільна стратегія, що здатна витримати будь-які зміни, майже завжди перевершує ту, що пов'язана з останніми подіями.