Що відбувається з інфляцією

«Макропрогноз, який став основою бюджету, передбачає інфляцію в районі 11%. Інфляція НБУ передбачалася в районі 5-8-6%. У нас зараз склалася катастрофічна ситуація з інфляцією — це дуже погана тенденція», — сказав він.

За даними Держстату, у річному вимірі інфляція за підсумками травня-2020 сповільнилася до 1,7% з 2,1% за підсумками квітня, 2,3% за підсумками березня. Інфляція в 2019 році становила 4,1%.

Читайте також: Міністр економіки розповів, яка інфляція потрібна Україні

«Всі країни Євросоюзу і США також борються з цим фактом, тому що це означає падіння конкурентоспроможності та депресію з зарплат для працівників. І оскільки Україна не знаходиться в зоні євро і американської, депресія також щодо торгових балансів.

Тому ми сьогодні думаємо над тим, як стимулювати економіку, зокрема програмами, за якими працюємо з банками, і президент заявляв про необхідність знайти варіанти, як банки «дотиснути», — пояснив міністр.

Читайте також: В Мінекономіки розповіли, як будуть виводити економіку з кризи

«Нам потрібно, щоб банки почали видавати гроші в економіку, щоб у нас була збільшена пропозиція грошей», — зазначив Петрашко.

У той же час він додав, що міністерство не має наміру позапланово переглядати макропрогноз, хоча й ретельно відстежує ситуацію.

Нагадаємо

У квітні Кабінет міністрів погіршив прогноз по інфляції, зарплаті і валовому внутрішнього продукту у раніше опублікованому макроекономічному прогнозі на 2020 рік.

У Нацбанку прогнозують помірне зростання темпів інфляції. У той же час, ціни будуть рости не так швидко, як очікували раніше.

Як змінювалися ціни з початку року

  • Споживчі ціни в квітні 2020 року зросли на 0,8% порівняно з березнем, інфляція в річному вимірі сповільнилася до 2,1%.
  • Після зниження на 0,3% у лютому споживчі ціни в Україні в березні виросли на 0,8%.
  • Споживчі ціни в лютому 2020 року порівняно з січнем знизилися на 0,3% — до 2,4%, з початку року – на 0,1%.

Читайте також: Де насправді більш дорогі продукти: в Україні чи Польщі

  • Інфляція на споживчому ринку у січні 2020 року порівняно з груднем 2019 року склала 0,2%, з січнем 2019 році — 3,2%.