Нагадаємо, суди попередніх інстанцій:

  • скасували рішення НБУ про визначення членів родини Суркісів пов'язаними з ПриватБанком особами;

  • визнали нечинними договори купівлі-продажу акцій додаткової емісії ПриватБанку за рахунок депозитів родини Суркісів (bail-in);

  • стягнули з ПриватБанку понад мільярд гривень.

Отже, зазначені рішення судів скасовані.

Читайте також: На Приватбанк наклали два штрафи за неповернення депозиту Суркісам

Також Верховний Суд зазначив, що позовні вимоги родини Суркісів підсудні цивільному суду, а не суду адміністративного судочинства.

«Ми вітаємо рішення Верховного Суду про скасування рішення судів попередніх інстанцій. Рішення Нацбанку про те, що родина Суркісів є пов’язаними з Приватбанком особами залишається у силі. Отже, держава мала повне право на обмін їх депозитів на акції додаткової емісії банку для зменшення навантаження на платників податків при виведенні Приватбанку з ринку за участі держави», — зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

У ході розгляду справи, Національний банк надав переконливі докази, що пов'язують сім'ю Суркісів із колишнім акціонером Приватбанку Ігорем Коломойським.

Передісторія

  • Суркіси, а також їх сім'ї, судяться з Приватбанком за депозити на 1 млрд грн. Вони оскаржують процедуру bail-in, за якою в 2016 році націоналізували Приватбанк. Суркіси були визначені Нацбанком пов'язаними з Приватом особами, тому їх вклади конвертовані в капітал держбанку

Читайте також: Приватбанк заявляє, що документи у справі Суркісів — підроблені

  • 13 червня Господарський суд Києва задовольнив клопотання державного Приватбанку про закриття проваджень за двома справами за позовами ексакціонерів банку про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій фінустанови.

Читайте також: Суркіси VS Приватбанк. Кабмін програв апеляцію на рішення суду про $250 мільйонів