Що відомо

Відсторонений від посади перший заступник начальника Головного управління ДПС в Києві Микола Ільяшенко заарештований з правом вийти під заставу. Такий запобіжний захід йому обрав 15 червня Вищий антикорупційний суд.

Сума застави — 84 млн грн, що на 20 млн менше, ніж просив прокурор.

Читайте також: Міністр фінансів поставив завдання головам митниці та податкової і пригрозив звільненням

Суддя звернула увагу на позицію захисту Ільяшенка, що він нібито став жертвою провокації. Пропозиція про хабар надійшла від агента Національного антикорупційного бюро Євгена Шевченка. Суддя сказала, що надані матеріали не однозначно свідчать про «провокації» з боку агента НАБУ.

Читайте також: Експерти простежили різке падіння в податкових надходженнях за квітень-травень

Передісторія

  • 12 червня детективи НАБУ задокументували пропозицію хабара в $6 млн очільнику бюро Ситнику та керівнику САП Холодницькому.
  • За їх словами, хабар призначався за закриття справи проти ексміністра екології та засновника компанії Burisma Злочевського за обвинуваченням у заволодінні коштами стабкредиту НБУ, виданого ВАТ Реал Банк, і для його повернення в Україну.

Читайте також: СБУ заарештувала рахунки на 600 мільйонів в ході обшуків колишнього керівництва Податкової

  • За словами Ситника, затримані троє — заступник начальника главку ДПС в Києві, довірена особа Злочевського, що мала відношення до Burisma, і ексфіскал (також довірена особа Злочевського).
  • 14 червня одного з фігурантів, директора з правових питань Burisma Андрія Кичу, суд відправив під арешт з правом внесення застави в 40,3 млн грн.