За словами Андрія Чумачева, основна причина відсутності кризи неплатежів за такими кредитами полягає в тому, що маючи кілька позик, позичальник завжди в першу чергу сплачуватиме за тією, яку отримав під заставу свого майна.

Також він зазначив, що в період кризи виріс попит на кредитування. «Багато людей в цей час втратили постійні джерела доходів. У когось зменшилась заробітна плата, або прибутки від підприємницької діяльності. Водночас необхідність покривати термінові витрати залишилася», — пояснив Андрій Чумачев.

Інвестиції в фінансові компанії

На думку генерального директора Royal Standard Group Костянтина Мостіпана, за нинішніх умов інвестиції в фінансові компанії, які працюють на ринку кредитування під заставу – один з найнадійніших способів вкласти гроші.

Він вважає, що такі компанії можуть легше переживати кризу, оскільки кредитування – суспільно необхідний продукт, потрібний для розвитку економіки. Саме тому органи влади навіть в умовах карантину не вводили обмежень для діяльності таких компаній.

До того ж, наголосив Костянтин Мостіпан, попит на кредити залишається високим і в умовах кризи, і в умовах економічного спаду.

«Третя важлива причина надійності таких фінансових компаній – наявність заставного майна. Якщо платоспроможність населення падає і немає можливості платити за кредитами, у нас завжди є можливість реалізувати заставне майно і повернути кошти», — зазначив Костянтин Мостіпан.

Читайте такожЯк карантин вплинув на гаманці українців (інфографіка)

Нагадаємо, як повідомляв «Мінфін», банківське кредитування з початку карантину скоротилось у 3 рази. Деякі ж банки зменшили видачу кредитів у 10-15 разів. Водночас, МФО хоча також зменшили обсяги кредитування, але не так суттєво. Фінансові компанії почали виходити на докризові показники швидше, ніж банки.