Хто ще може допомогти Україні

За словами міністра фінансів, допомогу можуть надати Світовий банк і ЄС.

«Зокрема, від Світового банку за формулою $700 млн + $300 млн, макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,7 млрд євро = 500 млн євро + 1,2 млрд євро», — уточнив міністр.

Він також додав, що співпрацю з МВФ слід розглядати як елемент довіри і позитивних очікувань щодо майбутньої зваженої економічної політики.

Читайте також: Червоне світло для розширення пільг «спрощенцям» і зниження пенсійного віку

На що підуть гроші від МВФ

За словами міністра фінансів, угода, перш за все, дозволить нам забезпечити фінансування дефіциту держбюджету.

«Результат, переконаний, відчує кожний громадянин. Ми зможемо впевнено профінансувати зарплати, пенсії, доплати лікарям, підтримати соціально вразливих українців», — говорить міністр.

Це також дозволить спрямувати значні кошти на фонд боротьби з коронавірусом, на підтримку здоров'я та малого і середнього бізнесу.

Читайте також: МВФ погіршив прогноз падіння ВВП України

Програма Фонду передбачає реформу митниці і податкової, створення органів фінансових розслідувань. Усе це — кроки до прозорого та конкурентного бізнес-середовища.

«Також нова програма зміцнює „імунітет“ нашої банківської системи. Адже ми вирішуємо питання проблемних кредитів, посилення фінансової спроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб тощо», — заявив Марченко.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, як саме транш МВФ допоможе у подоланні кризи

Нагадаємо

  • 9 червня МВФ затвердив нову програму stand-by для України на $5 млрд, які країна отримає протягом 18 місяців кількома траншами. Перший транш складе $2,1 млрд, а не $1,9, як очікувалося раніше. Він повинен надійти в Україну 11 червня.