Що відомо

Серед потенційних покупців Сбербанку звучить ім'я Сергія Троня, який раніше планував купити Промінвестбанк.

У відповідь на запит Уніан, Сергій Тронь підтвердив намір в найближчому майбутньому придбати банк в Україні, однак відмовився називати банк.

Читайте також: НБУ оскаржив судовий програш по штрафу Сбербанку на 95 мільйонів

Передісторія

23 квітня 2020 року Нацбанку України стало відомо про продаж Центральним банком РФ 50% + 1 акція Сбербанку Росії Міністерству фінансів РФ.

Відповідно, в акціонерному товаристві «Сбербанк» змінився кінцевий власник.

Читайте також: Кінцевий власник Сбербанку змінився. НБУ заявляє про порушення законодавства

В порушення вимог законодавства новий кінцевий власник не повідомив НБУ за 3 місяці до набуття істотної участі в Сбербанку про намір такого придбання. Також власник не погодив з Нацбанком придбання істотної участі в банку і не подав у Нацбанк копію договору, на підставі якого відбувся перехід права власності на акції.

Як відреагував Нацбанк

Національний банк направив запит Міністерству фінансів РФ і Сбербанку Росії з вимогою надати пояснення та відповідні документи, а також повідомив про правові наслідки порушення українського закону.

Читайте також: Лондонський банк отримав рекордний штраф через Україну

Нагадаємо

  • Раніше, в кінці 2019 року, у Сбербанку РФ заявляли, що відновлять переговори щодо продажу українського дочірнього банку тільки після зняття з неї санкцій в Україні. Про це заявив перший заступник голови правління Сбербанку Лев Хасіс.