Про те, як пакет допомоги ЄЦБ позначиться на єдності Союзу і як вплине на євро у майбутньому, у колонці для «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Повернення до старої проблеми

Вже ціле десятиліття, починаючи з травня 2010 року, Європейський Союз тоне у борговій кризі і не може остаточно перемогти. Весь світ вже чув про боргові проблеми Греції, про фінансові проблеми в Італії та Іспанії. І багатьом здається, що у цієї проблеми вже немає «кінця і краю». Через борги, європейська економіка в темпах зростання значно відстає від інших регіонів світу, в тому числі і від США.

На цьому тлі, багато хто вже давно говорить про те, що ЄС у майбутньому може розвалитися. Хоча не багато хто знає, що в економічному плані, Європейська економіка в цілому найбільш збалансована і самодостатня, у порівнянні з іншими регіонами світу.

У Європи немає величезного дефіциту торгового балансу як у США, навпаки, Єврозона має позитивне сальдо торгового балансу, наприклад у 2019 році воно склало 250 млрд. євро. В Європі розвинені і виробництво, і сфера послуг, і фінансовий сектор. Тобто історія, коли виробництво знаходиться в Китаї, а капітал і споживач у США, від чого виникають структурні перекоси в економіці, не зовсім про Європу. Європа, образно кажучи, сама годує себе, і у неї немає великих структурних дисбалансів із зовнішнього боку, якщо дивитися на Єврозону загалом.

Боргова проблема жителів Півдня

Всі європейські проблеми пов'язані з внутрішніми дисбалансами. Північні багаті країни багато виробляють, за рахунок чого володіють великими фінансовими накопиченнями, які вони видають в борг слабким південним країнам, які купують товари жителів Півночі і багато в чому живуть у борг. Через це в Європі й існує боргова проблема, оскільки вона є відображенням структурних дисбалансів всередині самого ЄС.

В цьому плані ЄС мало чим відрізняється від інших великих економік світу. Адже скрізь є слабкі і сильні країни або регіони. Наприклад, в США є слабкі і бідні штати, такі як Алабама, Арканзас або Теннесі. І якщо умовно виділити їх фінансовий стан в окрему країну, то вони мало чим відрізнятимуться від Греції.

Читайте також: Німеччина погодила пакет порятунку економіки на 130 мільярдів євро

Будь вони у тих же умовах, що і Греція, вони також накопичували би борги. Але в США є федеральний уряд, який перерозподіляє ресурси між усіма, і багаті штати за рахунок цього завжди де-факто дотують бідні штати. За рахунок цього внутрішні дисбаланси всередині країни згладжуються. А жителі багатого Нью-Йорка, або Каліфорнії, не говорять про те, що вони годують жителів бідної Міссісіпі. У Америки загальний «гаманець», і він стерилізує внутрішні дисбаланси.

В Європі все не так, як у США. ЄС не єдина держава, у всіх країн окремі «гаманці». І немає сильної центральної влади, оскільки значна частина повноважень перебуває у самих держав. Будь-яке важливе рішення, не може бути прийнято владою ЄС самостійно, а потребує схвалення всіма країнами-учасницями, в тому числі у вигляді ратифікації рішення в парламентах усіх країн. А тому центральна влада не може виступити як уряд США, і стерилізувати проблему внутрішніх дисбалансів у Європі.

Криза змінила підхід

Ще в 2010 році, з появою боргової кризи в Греції, у Європі була ідея щодо створення єдиного боргу ЄС. Якщо б тоді ЄС реалізував цю ідею, то боргова криза не отримала розвитку. Тому що європейські борги — це, в основному, внутрішні борги. І якщо борг Греції розмити на всіх, то в цьому випадку і віддавати їх будуть всі, по суті самі собі. Але в такій конструкції, багаті жителі Півночі будуть дотувати бідних жителів Півдня. Тому багаті були проти цього, і ідея з єдиним обов'язком не була реалізована. І Європа не може вирішити цю проблему досі.

Але все рухається і змінюється. Корона-криза своїми проблемами поставила Європі ультиматум, при якому ЄС повинен або ще більше інтегруватися, або цей Союз дійсно розвалиться. Адже Південні країни через корона-кризу опиняться у важкій економічній ситуації. Проблема боргів знову буде боляче бити по їх «гаманцю», і звичайно вони будуть незадоволені своїми багатими сусідами. Від чого на майбутніх виборах, у всі владні структури, будуть масово перемагати так звані «Євроскептики», які і розвалять ЄС.

Корона-криза змусила дві найбільші економіки Європи — Німеччину та Францію усвідомити становище ЄС, і пані Меркель з Макроном запропонували план з відновлення економіки ЄС, який ухвалила Єврокомісія на 750 млрд євро.

Важливість цього плану полягає в тому, що вперше за багато років, фінансування цього плану здійснюватиметься усіма країнами ЄС на паритетній основі, а запозичення будуть відбуватися від імені самого Європейського Союзу.

Якщо не вдаватися в подробиці, то суть цього плану в тому, що вперше за багато років, цей план передбачає загальний «гаманець» ЄС, без поділу на «твоє» і «моє». Новий план Єврокомісії створює передумови для створення єдиного боргу ЄС. А такий підхід може кардинально змінити всю фінансову ситуацію в Європі. З єдиним «гаманцем», більше не буде слабких країн, не буде дефолту Греції, оскільки її борги розчиняться як загальні зобов'язання ЄС. Боргові папери Італії та Німеччини будуть коштувати однаково, і боргова криза в Європі закінчиться, за рахунок тіснішої фінансової інтеграції в Європейському Союзі.

Читайте також: Світову економіку чекає нова інфляційний криза

У цього плану, звичайно ж, є супротивники в особі багатих північних країн, таких як Нідерланди, Австрія, Данія та Швеція. Вони все ще не хочуть дотувати бідні країни, і потенційно їхня позиція може завадити ухваленню цього плану. Однак найбільші і найвпливовіші країни ЄС, в особі Німеччини і Франції, вже за цей план. І більш того, вони і запропонували цей план Єврокомісії, а тому шанси на прийняття цього плану досить великі.

Борг об'єднує

Звичайно ж, цей план якщо і буде прийнятий, то це не відбудеться швидко. Його ще потрібно буде затвердити на саміті ЄС, і потім парламенти європейських країн повинні будуть його ратифікувати. І в цьому зв'язку, у ЄС ще буде багато суперечок про цей план, і ще немає жодних гарантій того, що він буде прийнятий.

Якщо Європа прийме цей план, то Європейський Союз нарешті вирішить свою боргову кризу, і зробить величезний якісний ривок вперед шляхом інтеграції. Тоді ні про який потенційний розвал ЄС, вже не буде й мови. Загальний гаманець» об'єднає ЄС, і Європа стане міцнішою і сильнішою. Якщо ж цей план не приймуть, то ЄС дійсно може розвалитися.

Читайте також: Як антикризові заходи ЄЦБ вплинуть на курс євро та українські євробонди

Судячи зі зростання курсу євро останнім часом, надії на позитивний результат досить великі. І для євро, позитивний результат буде дуже позитивним. Без боргової проблеми в ЄС, євро, який падає в ціні у відношенню до долара з 2008 року, навпаки, почне зростати у відношенні до нього, і мова буде йти не про локальне зростання на один раз, мова буде йти про великий багаторічний тренд зростання.