Ви запитаєте, що в цьому незвичайного? А те, що до вчорашнього дня про скасування військового збору на дохід за ОВДП ніхто не мав гадки. Про це подбали наші законодавці.

Важлива для інвесторів норма ховалася в законі № 466-IX про внесення змін у Податковий кодекс (гучний законопроект 1210). Депутати прийняли його ще 16 січня — майже 5 місяців тому. Проект довго і бурхливо обговорювався, але питання скасування військового збору жодного разу не спливало на поверхню.

Закон довго чекав свого часу. Президент Володимир Зеленський підписав лише 22 травня і на наступний день документ набув чинності. І знову — про скасування податку ні інвестори, ні інвестбанкіри, навіть не підозрювали.

Приємне для покупців облігацій нововведення помітили в компанії ICU, яка надає інвестиційно-банківські послуги. Вона розповіла про новини, розіславши лист клієнтам. А заодно пояснила, що інвесторам нічого робити не доведеться — нарахування військового збору на купонні виплати та при погашенні облігацій з 23 травня припиниться автоматично.

«Мінфін» спробував відшукати цю норму в законі, але зазнав фіаско. Це не дивно. Адже в документі вона виглядала наступним чином:

Навіть досвідченому торговцю цінними паперами розгадати ребус законодавців було непросто. «У нас цілий юридичний консиліум збирався з цього приводу. Кілька незалежних юристів вивчали питання. Так що ми впевнені у своїх висновках», — розповіли «Мінфіну» в інвесткомпанії.

Звичайно, це здорово, що в ICU скористалися дедуктивним методом і врешті-решт відшукали норму про військовий збір. Але чому читання законів повинно перетворюватися на розслідування? Може, якби не впертість інвесткомпанії, цю норму взагалі б ніхто не помітив?

Тепер буде цікаво спостерігати, як покупці ОВДП відреагують на податкові поблажки. Через коронавірусну кризу держскарбниці дуже потрібні гроші. І чиновники сподіваються їх дістати, в тому числі, із «кубишок» українців.

Ще в кінці квітня Рада НБУ дала рекомендації щодо спрощення умов покупки державних облігацій населенням. І одночасно — переглянути оподаткування доходів за такими паперами. Мабуть про те, що закон №466-IX вже скасував військовий збір, не знали і в самому Нацбанку.

Міністерство фінансів є за що поборотися. За даними НБУ, вкладення пересічних українців в облігації внутрішньої держпозики на 3 червня становили лише 7,9 млрд грн. — це менше 1% від ОВДП, що перебувають в обігу. Між тим, під «матрацами» у громадян зберігаються десятки мільярдів доларів, які вони не хочуть довіряти банкам.

На що підуть чиновники, щоб дістати ці гроші? Можливо, наступного разу вони дозволять власникам ОВДП не подавати податкову декларацію. А, може, така норма вже ховається в одному з нещодавно прийнятих законів, просто її поки ніхто не знайшов?

Ну що ж, почекаємо... 

Тетяна Очимовська