Що це дасть ринку

Мета цього рішення — надати ринку уніфікований інструмент для підвищення зручності розрахунків, який зможе вирішити проблему сумісності різних інфраструктур учасників ринку.

У НБУ відзначають, що учасники ринку і зараз використовують QR-коди, але створюють їх за власними правилами. Наявність єдиного підходу до вимог формування QR-кодів дозволить підвищити швидкість розрахунків і знизити операційні ризики.

Читайте також: Нацбанк розробив єдиний алгоритм використання QR-коду банками

Єдині підходи забезпечують, в першу чергу, потреби тих учасників платіжного ринку, які співпрацюють з постачальниками послуг (зокрема державних, адміністративних і комунальних послуг).

Також це допоможе широко використовувати QR-коди при оплаті товарів і послуг та здійснювати переказ коштів з рахунку на рахунок.

Читайте також: Карантин і світова криза. В НБУ назвали ризики для української економіки

Крім зазначених переваг, використання QR-коду для здійснення кредитних переказів сприятиме автоматизації бізнес-процесів учасників розрахунків і як результат — зростання обсягів безготівкових розрахунків.

Формування і використання QR-кодів не є обов'язковим.

Однак, при бажанні використовувати QR-коди для здійснення кредитних переказів, учасники безготівкових розрахунків повинні будуть забезпечити його формування і використання відповідно до правил, розроблених Національним банком.

Постанова набирає чинності з 3 червня 2020 року.