Чим суд мотивував рішення

Згідно з судовими матеріалами, своє рішення НБУ мотивував тим, що в банку Аркада «немає ефективної системи управління ризиками, яка надалі буде забезпечувати виявлення, ідентифікацію і належну оцінку, моніторинг та контроль за всіма видами ризиків на всіх організаційних рівнях.

За оцінками НБУ, призупинення операцій із залучення коштів від фізичних осіб (крім залучення вкладів від пов'язаних з банком осіб), „сприятиме своєчасному виконання банком зобов'язань перед вкладниками і підтримки належного фінансового стану пат АКБ “Аркада».

Читайте також: У НБУ розповіли, чому держава поки що не готова гарантувати вклади в небанківських компаніях

«Матеріалами справи підтверджується, що за результатами позапланової інспекційної перевірки АТ АКБ „Аркада“, проведеної станом на 1 жовтня 2019 року, встановлено, що обсяг операцій за договорами довірчого управління, перевищує 50% і на 1 жовтня 2018 року становить 72,36% сукупних активів банку», — зауважив суд.

Вибрати депозит з найбільш вигідною ставкою

Водночас згідно з законом «Про банки і банківську діяльність» спеціалізовані банки, за винятком ощадного, не можуть залучати вклади (депозити) від фізичних осіб в обсягах, що перевищують 5% капіталу банку.

Передісторія

29 травня у НБУ, Офісу президента, КМДА відбулися мітинги інвесторів житлових проектів банку Аркада.

За інформацією банку, він зупинив будівництво трьох житлових масивів у Києві («Патріотика», «Еврика», «Патриотика на озерах»), в будівництво квартир в яких вклали гроші понад 12 тисяч громадян (ідетьмя про майже 40 багатоповерхових житлових будинків).

Банк Аркада запевняв, що «найбільш вагомим чинником, якій негативно вплинув на фінансування будівництва, є саме обмежувальні заходи, які Нацбанк застосував до банку Аркада як керуючий фондів фінансування будівництва».

Читайте також: Банк Аркада більше не приймає депозити фізосіб. 17,5% за вкладами у гривні отримають тільки старі клієнти

За даними банку, раніше він «залучав депозити, за рахунок яких видавав населенню забезпечені іпотекою кредити, гроші з яких направлялися на будівництво».

Проте «на початку 2019 року введено заборону на залучення банком нових депозитів», а також банк зобов'язали в короткі терміни повернути вкладникам залучені банком депозити.