Цей дохід зможуть отримати 850 000 сімей.

Міністр фінансів Монтеро Марія Хесус  назвала схему гарантованого мінімального доходу «гігантським кроком у боротьбі з нерівністю в Іспанії».

«Програма спрямована на те, щоб вивести близько 1,6 млн чоловік з крайньої бідності – групи, яка складає 12,4% населення порівняно із середнім показником по ЄС в 6,9%. В країні 26,1% населення знаходяться на межі бідності, що означає, що вони живуть менш ніж на 60% від середнього доходу, або 8 871 євро в рік», — заявила міністр.

Читайте також: У Берліні безробітним надаватимуть базовий дохід

Скільки виплачуватимуть

  • Мінімальна сума варіюється від 461,5 євро на одного дорослого, який живе один і у якого немає доходів, до 1015 євро для сімей з п'яти осіб (двоє батьків з трьома дітьми).
  • У разі сімʼї, яку утримує один із батьків, сім'ї буде виплачено від 700 до 977 євро, залежно від кількості дітей.

Концепція базового доходу

Концепція базового доходу практикується у низці країн світу.

Зокрема, 11 вересня 2018 року мешканці швейцарського села Рейнау проголосували на референдумі за отримання $2570 щомісяця у вигляді базового доходу.

Експеримент із запровадження базового доходу проводили і у Фінляндії. Там виявили, що отримані у якості базового доходу кошти не спричинили зростання зайнятості серед громадян, але зробили їх щасливішими.

Безумовний базовий дохід передбачає, що кожен громадянин країни отримує від уряду гарантовану суму грошей – безвідносно до того, скільки вони заробляють, і чи працюють взагалі.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».